Ako grilovať zeleninu? (cukety, papriky ai.)

Ku každej porcii mäsa musí byť pridaná správna porcia prílohy. A nie je nič lepšie a zdravšie, ako si k obľúbenému mäsu ugrilovať niekoľko kúskov chutnej zeleniny. Alebo mäso vynechajte a úplne naplňte gril chrumkavými kúskami cukety, papriky a možno aj sladkými zemiakmi? Na to všetko sa tu pozrieme bližšie.

Ktorá zelenina je vhodná na grilovanie?

V súčasnosti je už v každom obchode obrovský výber zeleniny. Môžeme si vybrať podľa svojej chuti, a keďže väčšina zeleniny je pri príprave univerzálna, bude jednoduchšie napísať, ktorá zelenina nie je vhodná na grilovanie. Na grilovanie neodporúčame kapustu, hlávkový šalát, brokolicu, karfiol, chren, uhorky a všetky druhy tejto zeleniny. Inak môžete grilovať čokoľvek, čo máte radi. Medzi obľúbené patrí mrkva, zemiaky, paradajky, zelená fazuľka, špargľa, kaleráb, kukurica, baklažán, huby a verte či nie, môžeme grilovať napríklad aj melón. Medzi obľúbené patria aj cukety, cibuľa a paprika.

Ako pripraviť zeleninu na gril?

Pokiaľ ide o prípravu zeleniny, rovnako ako pri mäse, záleží na každom z nás. Niekto zeleninu rád marinuje, niekto používa ochutený olej a inýlen soľ a korenie. Odporúčame, aby ste ju pred vložením na gril len potreli obľúbeným olejom, ktorý môžete zmiešať s vodou. Väčšina kuchárov odporúča zeleninu po grilovaní ochutiť, najlepšie ľahkým pokvapkaním panenským olivovým olejom, ktorý pomáha zelenine vstrebať do tela všetky prospešné látky obsiahnuté v zelenine.

Ako grilovať mäkkú zeleninu?

Až na niekoľko výnimiek možno väčšinu mäkkej zeleniny grilovať približne 10 minút na silnom ohni. Rovnako ako pri väčšine druhov mäsa je dobré si zapamätať pravidlo, že čím hrubší je kus mäsa, tým dlhší je čas grilovania. Okrem toho pre grily na drevené uhlie alebo brikety, sa snažte nikdy negrilovať zeleninu na priamom ohni. No a keďže zelenina nie je mäso, ktoré možno len tak položiť na gril, najlepšie je grilovať ju pomocou rôznych doplnkov vyrobených špeciálne na tento účel. V prípade grilov na drevené uhlie, aby zelenina nespadla do ohňa, môžeme použiť napr. držiaky alebo . koše .. V prípade väčších plynových grilov je skvelé kúpiť si ďalšie špízy alebo celý Grilovací systém ETCS, a pre väčšinu elektrických grilov nielen na zeleninu, grilovacie zariadenia možno použiť tály v závislosti od typu vášho grilu.

Ako grilovať tvrdú zeleninu?

Tvrdá zelenina, ktorú radi grilujeme, sú najmä zemiaky, kukurica, sladké zemiaky a mrkva. Túto zeleninu je dobré pred grilovaním uvariť vo vode a potom ju po zmäknutí grilovať. Na grile ich aj tak nechajte o niečo dlhšie, približne 15-20 minút. Ak chcete zemiakyAk chcete grilovať zemiaky, sladké zemiaky alebo mrkvu bez toho, aby ste ich vopred uvarili, nakrájajte ich na plátky hrubé maximálne 1 cm, aby boli dobre prepečené. Nechajte ich na grile dobrých 50 minút. V prípade kukurice je dobré ju počas grilovania stále potierať maslom.

Náš tip na záver - zeleninový špíz z cukety, papriky a cibule.

Cuketu, sladkú papriku a červenú cibuľu poriadne umyte a nakrájajte na plátky alebo kocky vysoké asi 1 - 2 cm. Zeleninu napichujte na špíz vždy po jednom, t. j. cuketu, papriku, cibuľu atď. až kým nie je špíz plný. V malej miske zmiešajte olivový olej, vodu a čajovú lyžičku grilovacieho korenia. Touto zmesou zľahka potrite zeleninu na špíze, aby olej a voda nekvapkali do ohňa. Na dobre rozohriatom grile umiestnite špízy buď priamo na gril, alebo najlepšie do držiakov, ale nikdy nie priamo nad oheň. Grilujte približne 10 až 12 minút, pričom špízy raz alebo dvakrát otočte. Po skončení grilovania ochutíme panenským olivovým olejom, soľou a korením. Vychutnajte si!

Zpět do poradny