Pokyny na jednoduchý štart grilu Weber

Ak ste si práve kúpili nové Weber gril, pravdepodobne sa už tešíte na všetky neuveriteľne chutné jedlá, ktoré na ňom môžete pripraviť. Ale skôr ako začnete, tu je niekoľko jednoduchých tipov, ako z vášho nového grilu vyťažiť to najlepšie.

Najdôležitejšie tipy na začatie práce s grilom Weber

Tip 1 - Prikryte ho poklopom

Veko vášho nového grilu Weber nie je len estetickým prvkom alebo ochranou pred dažďom. Ponúka aj mnoho výhod.

Keď zakladateľ spoločnosti Weber George Stephen v roku 1952 vynašiel kotlový gril Weber, začal revolúciu v grilovaní. Nielen vďaka jeho oválnemu tvaru, ale aj vďaka jeho veku. Poklop jednoducho otvoril dvere k obrovskému množstvu spôsobov prípravy pokrmov, ktoré na otvorenom grile neboli možné - a dodnes je rovnako dôležitý ako kedykoľvek predtým.

Varenie s vekom na grile a s otvorenými vetracími otvormi pomáha kontrolovať pohyb vzduchu a umožňuje cirkuláciu tepla vo vnútri. Vďaka tomu máte úplnú kontrolu nad teplotou a nemusíte sa obávať neočakávaného vzplanutia, ktoré môže jedlo spáliť a zničiť jeho chuť. Preto by ste mali mať pri príprave jedla na grile vždy poklop. Gril potom funguje ako horúca rúra a umožňuje pripravovať väčšie kusy mäsa, ako sú pečienky alebo celé morky atď. Na grile môžete tiež piecť, údiť a používať mnoho ďalších spôsobov prípravy. Vďaka regulácii teploty a vlhkosti sa vaše jedlo pripraví aj rýchlejšie. Vlhkosť, ktorá zostáva vo vnútri grilu, zabezpečuje, že mäso je vždy čo najšťavnatejšie. Nezabudnite preto vždy držať poklop na grile, aby ste dosiahli ľahšiu prípravu a najchutnejšie výsledky.

Tip 2 - Začíname, rozpálenie grilu

Zabudnite na dlhý a náročný proces prípravy grilu, je to jednoduché a ľahké. Nezáleží na tom, či používate drevené uhlie alebo plyn.

Drevené uhlie

Zapálenie grilu Weber gril na drevené uhlie nemusí byť náročný proces. Na zapálenie budete potrebovať približne 20 minút.štartovací komína vaše palivo bude dokonale rozpálené na prípravu pokrmov.

Naplňte štartovací komín briketami, ktoré ste si vybrali. Použite množstvo brikiet, ktoré je napísané v návode, ale nikdy komín nepreplňujte. Na palivový rošt vo vnútri grilu Weber položte dve alebo tri podpaľovacie kocky. Zapáľte ich a položte na ne ohnisko. Kovovú rukoväť položte na okraj roštu a otvorte otvor v spodnej časti grilu. Otvory v spodnej časti komína začnú nasávať vzduch a ten bude prechádzať ďalej po rúre, čím sa brikety rovnomerne zahrejú. Nechajte brikety zahrievať približne 20 minút. Keď sú na hornej strane brikiet jasne viditeľné plamene, vyberte grilovacie rukavicea pomocou rukoväte vysypte brikety na palivový rošt alebo do košov na drevené uhlie. Upravte ich podľa zvoleného spôsobu varenia.

Čím viac budete gril používať, tým viac si ho obľúbite a naučíte sa, koľko paliva máte použiť. Závisí to od mnohých faktorov vrátane počasia, potravín, ktoré grilujete, a samozrejme od paliva, ktoré používate. Tu je podrobný sprievodca vaším grilom:
1 zapaľovač - 260-270 °C
3/4 ohniska - 220-230 °C
1/2 zapaľovacieho komína - 180-190 °C

Teplota sa mierne zníži, keď jedlo položíte na gril. Najmä ak ide o veľkú pečienku.

Plynové grily

Vždy začnite otvorením veka. Je dôležité si to zapamätať z bezpečnostných dôvodov, pretože inak by sa pod poklopom mohol nahromadiť plyn. Preto - vždy otvorte poklop skôr, ako začnete robiť čokoľvek iné.

Teraz úplne zapnite prívod plynu a zapáľte horáky. Pred začatím grilovania zatvorte poklop a nechajte gril zohriať na približne 200 °C.

Elektrické grily

Ak máte Elektrický gril Weber, potom stačí otvoriť veko a uistiť sa, že ovládací gombík je vo vypnutej polohe. Zapojte kábel do zásuvky, zatvorte veko a pred začatím grilovania nechajte gril zohriať na približne 200 °C.

Tip 3 - Správne grilovanie, priame a nepriame metódy grilovania

S grilom Weber nemusíte pripravovať len hamburgery a klobásy. Od predjedál po pečené mäso, od rýb po zeleninu, dokonca od chleba po dezerty - možnosti sú pri použití dvoch hlavných spôsobov prípravy nekonečné. Priame a nepriame varenie. A čo je najlepšie, obe sa dajú úžasne ľahko zvládnuť.

Priama metóda

Ako už názov napovedá, pri priamom varení grilujete jedlo priamo nad zdrojom tepla. Pri tejto metóde získa mäso šťavnatú karamelizovanú kôrku a zapália sa do neho stopy po grilovaní. Táto metóda je ideálna pre chudšie a jemnejšie kusy mäsa, ako sú steaky, hamburgery a vykostené kurčatá, alebo ryby, ovocie a zeleninu. Pravidlom je, že priama príprava by sa mala používať pri jedlách, ktoré si vyžadujú 20 minút prípravy alebo menej. Nezabudnite jedlo pravidelne obracať.

Nepriama metóda

Pri nepriamom varení sa gril používa podobne ako rúra. Na rozdiel od priameho ohrevu je zdroj tepla umiestnený po stranách, čo umožňuje rovnomerné prepečenie jedla. Nepriame grilovanie by sa dalo prirovnať k horúcej rúre. Nepriama metóda umožňuje dôkladné prepečenie väčších potravín. Je to najlepšia voľba pre veľké jahňacie pečienky, celé kurčatá, bravčové pečienky, jemnú hovädziu sviečkovicu a dokonca aj pre chlieb a dezerty. Nepriama metóda by sa mala používať pri jedlách, ktoré si vyžadujú viac ako 20 minút varenia.

Zhromaždili sme pre vás všetky potrebné informácie o priamych a nepriamych metódach grilovania v našej časti s radami.

Tip 4 - Udržujte ho v čistote

Čistenie Čistenie grilu Weber už nemôže byť jednoduchšie. Pri každodennom používaní to trvá len 15 sekúnd a máte dokonalý základ na grilovanie pokrmov. Nemusíte ho dokonale čistiť po každom grilovaní, pretože vysoké teploty zničia všetky baktérie. Aby ste predišli znehodnoteniu jedla zvyškami alebo príchuťami z predchádzajúcej prípravy, musíte grilovací rošt hneď po grilovaní vyčistiť kefkou. Zvyšky z horúceho grilu sa odstraňujú oveľa ľahšie a kefa sa neopotrebuje tak rýchlo, ako keď je gril studený. Takto zabezpečíte, že gril bude pri ďalšom grilovaní vždy čistý. Aj napriek tomu je dobré vykonávať raz za mesiac alebo príležitostne dôkladnejšie čistenie.

Podrobné pokyny, ako môžete najlepšie vyčistiť svoj gril Weber, sme napísali v špeciálnom článku v našej sekcii Poradenstvo.

Bonusový tip - Používajte liatinové rošty

Liatinové rošty majú schopnosť rozohrievať sa na extrémne vysoké teploty a sú skvelé na vytváranie jemných mriežkových odtlačkov na steakoch, bravčových kotletách a podobne. Ak používate liatinové rošty na nepriame varenie, mali by ste súčasne používať aj rošt s mriežkou, pretože tak umožníte prúdenie vzduchu okolo potravín a nedovolíte, aby teplo pripálilo jedlo.

Pomocou týchto jednoduchých tipov môžete variť a starať sa o svoj gril Weber a budete vedieť, že ho využívate naplno. Tak na čo ešte čakáte? Grilujte!

Zpět do poradny