Veľká recenzia grilu na pelety Weber SmokeFire

V článku by ste mali nájsť odpoveď na nasledujúce otázky:
- Je pre mňa gril na pelety vhodný?
- V akej situácii je dobré kúpiť gril na pelety zo všetkých možných typov záhradných grilov? A kedy je dobré gril na pelety nepoužívať?
- Kedy skutočne poznám rozdiel v chuti jedla z grilu na pelety?
- Aké sú hlavné výhody a nevýhody grilu na pelety? Je gril na pelety spoľahlivý?
- Ktorý gril na pelety by som si mal vybrať?
Na úvod najprv jedno prehlásenie - sme jedným z najväčších predajcov značky Weber v Českej republike, takže sa určite nedá povedať, že by sme v tejto recenzii boli úplne nestranní. Aj preto sa poslednej spomínanej otázke venujeme až na záver a úplne okrajovo. Cieľom tejto recenzie je všeobecne predstaviť grily na pelety, poukázať na ich hlavné výhody a spomenúť ich nevýhody. Nebudeme porovnávať jednotlivé značky grilov na pelety. Sami používame iba SmokeFire, a preto nie sme oprávnení porovnávať ho s inými značkami. Napriek tomu sa mnohé veci uvedené v tejto recenzii budú pravdepodobne vzťahovať aj na iné značky grilov na pelety, vrátane výhod a nevýhod.
Ak však zvažujete, či si zaobstarať napríklad plynový alebo peletový gril, čo je veľmi častá situácia, potom je tento článok určený práve vám :)
Ak však zvažujete, či si zaobstarať napríklad plynový alebo peletový gril, čo je veľmi častá situácia, potom je tento článok určený práve vám :)
Ako funguje gril na pelety?
Toto je dôležité vysvetliť hneď na začiatku, pretože je to kľúčové pre pochopenie väčšiny ďalších vecí.
Grily na pelety fungujú tak, že produkujú teplo spaľovaním drevených peliet. V grile horí čisté drevo bez akýchkoľvek prímesí. Preto je vôňa v grile úplne odlišná od plynových grilov, elektrických grilov a dokonca aj grilov na drevené uhlie. Mimochodom, vedeli ste, že samotné brikety pri horení veľmi nevonia? Mnoho ľudí má predstavu, že grily na drevené uhlie voňajú lepšie ako plynové grily. Nie sú to však samotné brikety, ktoré zapáchajú. Zapáchajú jednou z dvoch vecí - buď vôňu vytvára kvapkanie šťavy na horúce brikety (luxusom je v tomto smere napríklad hovädzí tuk), alebo zapáchajú kúsky dreva, ktoré do brikiet pridávate.
A to je jedna z najväčších výhod grilu na pelety - spaľuje drevo a krásne vonia. S touto prevádzkou však súvisí niekoľko zásadných vlastností. Drevené pelety musíte zapáliť, dávkovať ich v správnom množstve, aby ste udržali požadovanú teplotu, zariadiť správnu cirkuláciu vzduchu vo vnútri grilu... takže v podstate potrebujete podstatne komplikovanejšie zariadenie ako v porovnaní s relatívne jednoduchým plynovým grilom alebo dokonca grilom na drevené uhlie. Potrebujete viac funkcií, viac pohyblivých častí, viac komponentov - skrátka, je tu oveľa viac vecí, ktoré sa môžu pokaziť. Weber toho podľa nášho názoru za tie roky nabral viac než dosť, ale o tom až neskôr v článku :)
Gril na pelety Weber SmokeFire funguje tak, že pelety nasypete do zadného zásobníka, ktorý pojme až 8 kg peliet. Na displeji grilu nastavíte požadovanú teplotu. Gril zapáli elektrickú sviečku a pomocou nej zapáli prvé pelety. Gril ich potom priebežne dávkuje do ohniska pomocou automatického šneku, aby sa dosiahla a udržala požadovaná teplota. Po úspešnom štarte gril vypne sviečku a horia už len pelety. Toto ohnisko je dobre chránené a neprichádza do kontaktu s mastnotou alebo nečistotami z grilu. Popol z peliet priebežne padá do popolníka pod grilom. Teplo vznikajúce v ohnisku sa rovnomerne rozvádza po celom grilovacom rošte pomocou niekoľkých striešok.


Grily na pelety fungujú tak, že produkujú teplo spaľovaním drevených peliet. V grile horí čisté drevo bez akýchkoľvek prímesí. Preto je vôňa v grile úplne odlišná od plynových grilov, elektrických grilov a dokonca aj grilov na drevené uhlie. Mimochodom, vedeli ste, že samotné brikety pri horení veľmi nevonia? Mnoho ľudí má predstavu, že grily na drevené uhlie voňajú lepšie ako plynové grily. Nie sú to však samotné brikety, ktoré zapáchajú. Zapáchajú jednou z dvoch vecí - buď vôňu vytvára kvapkanie šťavy na horúce brikety (luxusom je v tomto smere napríklad hovädzí tuk), alebo zapáchajú kúsky dreva, ktoré do brikiet pridávate.
A to je jedna z najväčších výhod grilu na pelety - spaľuje drevo a krásne vonia. S touto prevádzkou však súvisí niekoľko zásadných vlastností. Drevené pelety musíte zapáliť, dávkovať ich v správnom množstve, aby ste udržali požadovanú teplotu, zariadiť správnu cirkuláciu vzduchu vo vnútri grilu... takže v podstate potrebujete podstatne komplikovanejšie zariadenie ako v porovnaní s relatívne jednoduchým plynovým grilom alebo dokonca grilom na drevené uhlie. Potrebujete viac funkcií, viac pohyblivých častí, viac komponentov - skrátka, je tu oveľa viac vecí, ktoré sa môžu pokaziť. Weber toho podľa nášho názoru za tie roky nabral viac než dosť, ale o tom až neskôr v článku :)
Gril na pelety Weber SmokeFire funguje tak, že pelety nasypete do zadného zásobníka, ktorý pojme až 8 kg peliet. Na displeji grilu nastavíte požadovanú teplotu. Gril zapáli elektrickú sviečku a pomocou nej zapáli prvé pelety. Gril ich potom priebežne dávkuje do ohniska pomocou automatického šneku, aby sa dosiahla a udržala požadovaná teplota. Po úspešnom štarte gril vypne sviečku a horia už len pelety. Toto ohnisko je dobre chránené a neprichádza do kontaktu s mastnotou alebo nečistotami z grilu. Popol z peliet priebežne padá do popolníka pod grilom. Teplo vznikajúce v ohnisku sa rovnomerne rozvádza po celom grilovacom rošte pomocou niekoľkých striešok.


Aké sú najväčšie výhody grilu na pelety?
Pre nás je najväčšou výhodou grilov na pelety to, že umožňujú bezkonkurenčnú reguláciu teploty vo vnútri grilu. Zvládne všetko od 95 °C do 315 °C. A túto teplotu spoľahlivo udrží tak dlho, ako si želáte.
Ak chcete napríklad pomaly grilovať veľký kus mäsa pri nízkej teplote, môžete ho nastaviť na 130 °C na šesť alebo osem hodín. Túto teplotu jednoducho nastavíte na displeji grilu, počkáte na jej dosiahnutie, vložíte veľký kus mäsa a potom sa už nemusíte o nič starať. Gril na pelety vám poskytne dokonalý výsledok za X hodín :)
Gril na pelety SmokeFire je taký poloautomatický. Sám spaľuje pelety, sám ich dávkuje, sám si reguluje teplotu a na konci gril správne vypne. Treba však povedať, že niekedy je váš zásah predsa len potrebný - možno budete musieť nasypať pelety do zásobníka. Občas musíte pelety v násypke zatlačiť rukou, ak sa zaseknú, a gril vás na to upozorní v aplikácii.
Tým sa dostávame k jeho ďalšej výhode - gril je možné spárovať s aplikáciou v smartfóne. Na jednej strane môže znieť zvláštne grilovať s aplikáciou. Na druhej strane vám aplikácia oznámi presnú teplotu vo vnútri grilu a vo vnútri grilovaných dobrôt. Gril totiž obsahuje aj teplomer na mäso. Keď na gril položíte 2-kilogramový plát mäsa, úprimne povedané, nemáte ako zistiť, ako je vnútri prepečené. A pri tomto type grilovania sa nemôžete orientovať len podľa času - každé mäso je iné, inak sa prepečie atď. Preto tu potrebujete teplomer na mäso.
A skutočnosť, že celý proces grilovania môžete stopercentne kontrolovať na svojom smartfóne, je často úplne neoceniteľná. Aj väčšie kusy mäsa tak môžete precízne prepekať a výsledok je ten najlepší, aký môže byť. A to aj v prípade, že nie ste obzvlášť zručný majster grilu. Nestane sa vám, že by ste mäso vysušili, spálili alebo nedopečené naparili. A zároveň môžete všetko sledovať na diaľku. Ak teda vo vnútri ťaháte dobrú bravčovú pečienku 8 hodín, nemusíte celý čas stáť pri grile. Môžete ísť pozerať televíziu, pracovať, kosiť trávu na záhrade... gril s aplikáciou sa postará za vás. Prostredníctvom aplikácie môžete tiež na diaľku ovládať teplotu grilu. Predstavte si teda situáciu - ráno vložíte mäso do grilu, odídete do práce, popoludní prídete k výsledku, ktorý ste priebežne sledovali na diaľku.
Keď už hovoríme o hotovom jedle, dostávame sa k ďalšej perfektnej funkcii grilu na pelety.


Ak chcete napríklad pomaly grilovať veľký kus mäsa pri nízkej teplote, môžete ho nastaviť na 130 °C na šesť alebo osem hodín. Túto teplotu jednoducho nastavíte na displeji grilu, počkáte na jej dosiahnutie, vložíte veľký kus mäsa a potom sa už nemusíte o nič starať. Gril na pelety vám poskytne dokonalý výsledok za X hodín :)
Gril na pelety SmokeFire je taký poloautomatický. Sám spaľuje pelety, sám ich dávkuje, sám si reguluje teplotu a na konci gril správne vypne. Treba však povedať, že niekedy je váš zásah predsa len potrebný - možno budete musieť nasypať pelety do zásobníka. Občas musíte pelety v násypke zatlačiť rukou, ak sa zaseknú, a gril vás na to upozorní v aplikácii.
Tým sa dostávame k jeho ďalšej výhode - gril je možné spárovať s aplikáciou v smartfóne. Na jednej strane môže znieť zvláštne grilovať s aplikáciou. Na druhej strane vám aplikácia oznámi presnú teplotu vo vnútri grilu a vo vnútri grilovaných dobrôt. Gril totiž obsahuje aj teplomer na mäso. Keď na gril položíte 2-kilogramový plát mäsa, úprimne povedané, nemáte ako zistiť, ako je vnútri prepečené. A pri tomto type grilovania sa nemôžete orientovať len podľa času - každé mäso je iné, inak sa prepečie atď. Preto tu potrebujete teplomer na mäso.
A skutočnosť, že celý proces grilovania môžete stopercentne kontrolovať na svojom smartfóne, je často úplne neoceniteľná. Aj väčšie kusy mäsa tak môžete precízne prepekať a výsledok je ten najlepší, aký môže byť. A to aj v prípade, že nie ste obzvlášť zručný majster grilu. Nestane sa vám, že by ste mäso vysušili, spálili alebo nedopečené naparili. A zároveň môžete všetko sledovať na diaľku. Ak teda vo vnútri ťaháte dobrú bravčovú pečienku 8 hodín, nemusíte celý čas stáť pri grile. Môžete ísť pozerať televíziu, pracovať, kosiť trávu na záhrade... gril s aplikáciou sa postará za vás. Prostredníctvom aplikácie môžete tiež na diaľku ovládať teplotu grilu. Predstavte si teda situáciu - ráno vložíte mäso do grilu, odídete do práce, popoludní prídete k výsledku, ktorý ste priebežne sledovali na diaľku.
Keď už hovoríme o hotovom jedle, dostávame sa k ďalšej perfektnej funkcii grilu na pelety.


Je pri grilovaní v grile na pelety naozaj cítiť rozdiel?
Áno.:)
Vysvetlíme si to na príklade. V našej predajni pravidelne organizujeme kurzy grilovania. Niekedy na nich robíme to, že jeden identický pokrm pripravíme na klasickom grile na drevené uhlie a druhý grilujeme na peletách podľa úplne identického receptu. Napríklad nedávno sme takto grilovali celé kurča - jedno kurča na peletách, druhé na drevenom uhlí. Rovnaký recept, rovnaké vybavenie a suroviny. A koľko z približne 12 hostí na kurze dokázalo rozlíšiť? Všetci okamžite. A všetkým chutil gril na pelety o niečo viac. Jedlo z grilu na pelety býva lepšie prepečené (pri väčších kusoch mäsa) a viac zadymené, pričom sa doňho dostane viac vône horiaceho dreva.
Ak grilujete väčšie kusy mäsa vcelku niekoľko hodín - výsledok bude pri peletovom grile zvyčajne ešte o niečo lepší. Na jednej strane je to spôsobené úžasnou vôňou dymu z dreva, ale na druhej strane je to spôsobené aj spôsobom prepečenia. Grily na pelety sú určené na nepriame grilovanie a grilovanie Low & Slow. Prúdenie vzduchu pri nich jednoducho funguje lepšie a teplota sa po celý čas udržiava stabilná na zvolenej úrovni.
Na druhej strane, ak na grile na pelety grilujete hovädzie steaky pri teplote 250 °C, nepocítite žiadny rozdiel v porovnaní napríklad s plynovým grilom. Pri týchto teplotách sa pelety v grile priamo prepaľujú, nedymia, gril produkuje menej dymu a grilujete kratší čas. Vôňa v grile nemá žiadny vplyv na výsledok na tanieri.
Tým sa pomaly dostávame k tomu, na čo je gril na pelety ideálny a kto ho najviac využije. K tomu sa ešte vrátime, ale najprv, keď sme gril vychválili do nebies s jeho výhodami, je teraz čas spomenúť jeho nevýhody, ktoré nepochybne tiež má.


Vysvetlíme si to na príklade. V našej predajni pravidelne organizujeme kurzy grilovania. Niekedy na nich robíme to, že jeden identický pokrm pripravíme na klasickom grile na drevené uhlie a druhý grilujeme na peletách podľa úplne identického receptu. Napríklad nedávno sme takto grilovali celé kurča - jedno kurča na peletách, druhé na drevenom uhlí. Rovnaký recept, rovnaké vybavenie a suroviny. A koľko z približne 12 hostí na kurze dokázalo rozlíšiť? Všetci okamžite. A všetkým chutil gril na pelety o niečo viac. Jedlo z grilu na pelety býva lepšie prepečené (pri väčších kusoch mäsa) a viac zadymené, pričom sa doňho dostane viac vône horiaceho dreva.
Ak grilujete väčšie kusy mäsa vcelku niekoľko hodín - výsledok bude pri peletovom grile zvyčajne ešte o niečo lepší. Na jednej strane je to spôsobené úžasnou vôňou dymu z dreva, ale na druhej strane je to spôsobené aj spôsobom prepečenia. Grily na pelety sú určené na nepriame grilovanie a grilovanie Low & Slow. Prúdenie vzduchu pri nich jednoducho funguje lepšie a teplota sa po celý čas udržiava stabilná na zvolenej úrovni.
Na druhej strane, ak na grile na pelety grilujete hovädzie steaky pri teplote 250 °C, nepocítite žiadny rozdiel v porovnaní napríklad s plynovým grilom. Pri týchto teplotách sa pelety v grile priamo prepaľujú, nedymia, gril produkuje menej dymu a grilujete kratší čas. Vôňa v grile nemá žiadny vplyv na výsledok na tanieri.
Tým sa pomaly dostávame k tomu, na čo je gril na pelety ideálny a kto ho najviac využije. K tomu sa ešte vrátime, ale najprv, keď sme gril vychválili do nebies s jeho výhodami, je teraz čas spomenúť jeho nevýhody, ktoré nepochybne tiež má.


Aké sú nevýhody grilov na pelety? Sú s nimi nejaké problémy?
Grily na pelety sú špecifické. Majú niektoré vlastnosti, ktoré môžu byť pre niekoho výhodou a pre iného veľmi negatívnou vlastnosťou. Na druhej strane, pre ostatných to nebude mať veľký význam. V každom prípade si myslíme, že by ich mal poznať každý, kto uvažuje o kúpe grilu na pelety.
Gril veľa dymí
Môže sa to zdať ako samozrejmosť, ale gril produkuje pomerne veľa dymu. Určite oveľa viac ako grily na drevené uhlie a plynové grily. Pre nás je to jeho výhoda, veď práve na to je gril na pelety určený, aby produkoval dym. Pretože pri niekoľkohodinovom grilovaní pri nízkej teplote je to presne to, čo chcete. Pre niektorých to však môže byť nevýhoda. Príklad - máte reštauráciu a chcete si do letnej záhrady umiestniť gril na pelety? Potom počítajte s tým, že sedenie nemôže byť hneď vedľa grilu. Bude to síce krásne voňať, ale hostia si nemôžu sadnúť do blízkosti grilu. Alebo bude gril umiestnený priamo pod oknami susedov? V tom prípade pravdepodobne ani peletový gril nie je tou správnou voľbou :)
To neznamená, že gril bude vydávať extrémne množstvo dymu, ale musíte s ním počítať. Pri každom zdvihnutí veka bude vo vnútri grilu dym, ktorý bude vychádzať von. Mimochodom, dym je najväčší pri nižších teplotách. Pri grilovaní pri teplote 220 °C je dymu rovnako veľa ako pri bežných kotlových griloch.
To neznamená, že gril bude vydávať extrémne množstvo dymu, ale musíte s ním počítať. Pri každom zdvihnutí veka bude vo vnútri grilu dym, ktorý bude vychádzať von. Mimochodom, dym je najväčší pri nižších teplotách. Pri grilovaní pri teplote 220 °C je dymu rovnako veľa ako pri bežných kotlových griloch.
Gril musí byť zapojený do elektriny
Musíte vziať do úvahy, že gril nemôžete prevádzkovať bez elektrickej zásuvky.
Gril nie je úplne tichý
Vo vnútri grilu sa nachádza ventilátor, ktorý pri zapálení vháňa kyslík, aby pelety lepšie horeli. To isté platí, keď je gril vypnutý. Nie že by gril robil veľký hluk, ale nie je ani úplne tichý. Najmä ak ste zvyknutí na plynové alebo kotlové grily, ktoré nevydávajú žiadny hluk, môže vás to trochu prekvapiť. Ak je váš gril v prevádzke na záhrade 8 hodín a vy ste počas tohto času preč, nevydáva žiadny hluk. Ak si budete chcieť zdriemnuť vedľa grilu v záhrade, budete ho počuť. Opäť musíte zvážiť v závislosti od umiestnenia grilu a spôsobu, akým ho plánujete používať, či je to pre vás podstatné :)
Gril je potrebné udržiavať v úplnej čistote
Pri grile na pelety je dôležité ho dôkladne čistiť. Nie že by to bolo potrebné preháňať, ale minimálne sa musíte uistiť, že ohnisko vo vnútri grilu, kde sa pelety zapaľujú, je čisté. Ak máte nahromadený neporiadok, pelety sa nemusia správne zapáliť a gril bude hlásiť problémy. Na druhej strane, náročnejšia údržba grilu na pelety súvisí aj s tým, že na ňom (aspoň my) robíme oveľa viac marinovaných jedál, mastnejších vecí, častejšie potierame celé grilované kusy mäsa, rebierka... jednoducho spôsobom používania vzniká aj viac nečistôt ako pri iných našich griloch. Ale ak na ňom robíte steaky, údržba je takmer rovnaká ako na plynovom grile :)




Možné problémy s grilom na pelety
Gril na pelety má viac elektrických a pohyblivých súčiastok ako iné grily, takže je tu aj viac možností problémov. Tie sú v súčasnosti úprimne povedané pomerne zriedkavé, ale zároveň sú častejšie ako pri plynových griloch a griloch na drevené uhlie - tieto staršie typy grilov sú na trhu tiež už niekoľko desaťročí a za ten čas spoločnosť Weber vyriešila všetko do posledného detailu, takže s nimi prakticky nie sú žiadne problémy.
Grily na pelety sú na trhu novinkou. Prvýkrát sme sa s nimi stretli v roku 2020 a najmä v prvom roku/prvých dvoch rokoch s nimi boli určité komplikácie. V roku 2022 vyšla druhá generácia peletových grilov Weber SmokeFire a väčšina pôvodných problémov bola úplne odstránená alebo minimalizovaná. Ak teda narazíte na negatívne recenzie grilu (pravdepodobne narazíte), pozrite sa najmä na to, z akého dátumu sú. Recenzie z roku 2022 a staršie nemusia byť dnes vôbec relevantné.
Grily na pelety sú na trhu novinkou. Prvýkrát sme sa s nimi stretli v roku 2020 a najmä v prvom roku/prvých dvoch rokoch s nimi boli určité komplikácie. V roku 2022 vyšla druhá generácia peletových grilov Weber SmokeFire a väčšina pôvodných problémov bola úplne odstránená alebo minimalizovaná. Ak teda narazíte na negatívne recenzie grilu (pravdepodobne narazíte), pozrite sa najmä na to, z akého dátumu sú. Recenzie z roku 2022 a staršie nemusia byť dnes vôbec relevantné.
Povedali by sme, že je približne 90 % pravdepodobnosť, že sa pri griloch na pelety nestretnete s žiadnymi komplikáciami. Nižšie však nájdete tri najčastejšie problémy, s ktorými sme sa viackrát stretli.
- Zapálenie žeravej sviečky grilu - pravdepodobne najčastejší problém. Sviečka je síce na odpis, ale aj spoločnosť Weber radšej dodáva náhradnú sviečku priamo v balení grilu a v prípade potreby bezplatne dodá novú prostredníctvom záručnej reklamácie. Jej výmena v samotnom grile je potom veľmi jednoduchá.
- V tomtoprípade začne gril zrazu strácať teplotu, ventilátor beží na maximum, gril viac dymí... ale teplota v grile sa nezvyšuje. Jednoducho preto, že v ňom nie je žiadne palivo. Pelety sa môžu občas zaseknúť v zásobníku. Aplikácia vás upozorní na stratu teploty a potom stačí pelety v násypke pohrabať rukou. Tento problém bol pomerne častý pri prvej generácii, ale od druhej generácie sa zmenila konštrukcia násypky a tento problém sa takmer úplne odstránil.
- Zle vyčistené ohnisko v grile - toto je trochu komplikovanejšie. V ohnisku môže zostať viac zvyškového paliva z posledného grilovania (napríklad ak sa vyhodili domové poistky a gril nebol vypnutý správnym automatickým postupom) a ak sa neodstráni ručne, sviečka sa môže zadusiť, pelety sa nezapália, gril dymí, ventilátor beží na maximum a teplota nestúpa. V každom prípade sa odporúča vždy pred zapálením skontrolovať krb :)
Samozrejme, pri griloch na pelety sa môžu vyskytnúť aj iné problémy, ale vtedy ide o ojedinelé prípady, ktoré sa môžu stať pri každom výrobku.
Záverečné hodnotenie grilov na pelety
Pri pohľade na náš text vyššie sa teraz na prvý pohľad môže zdať, že gril má viac nevýhod ako výhod. Pre nás to však vôbec nie je ten prípad :) Skôr sme chceli jasne napísať, prečo si gril kúpiť alebo prečo si gril nekúpiť. Pre niektorých to bude dokonalý stroj, ktorý si úplne zamilujú. Pre niekoho to naopak bude zdroj práce navyše a nespokojnosti. Tá druhá možnosť je však jednoducho spôsobená tým, že si niekto kúpi gril na účel, na ktorý jednoducho nie je primárne určený. A tomu sme chceli aj touto recenziou čo najviac predísť a pomôcť vám pri rozhodovaní. Vždy musíte individuálne zvážiť, či je gril na pelety pre vás vhodný, alebo nie. Pozrite sa na všetky jeho výhody a negatíva a povedzte si, ktoré z nich sú pre vás dôležitejšie.
A náš osobný verdikt? Z grilu na pelety sme nadšení :) Na naše účely je dokonalý a jedlo z neho chutí perfektne. Niekedy je lepšie grilovať svoj plán v plynovom grile, ale veci, ktoré najradšej grilujeme, robíme v grile na pelety - napríklad väčšie kusy mäsa aj niekoľko hodín vcelku.
Nižšie nájdete ďalšie naše odporúčania, pre koho a na aký účel je podľa nás peletový gril vhodný a kedy nie.
A náš osobný verdikt? Z grilu na pelety sme nadšení :) Na naše účely je dokonalý a jedlo z neho chutí perfektne. Niekedy je lepšie grilovať svoj plán v plynovom grile, ale veci, ktoré najradšej grilujeme, robíme v grile na pelety - napríklad väčšie kusy mäsa aj niekoľko hodín vcelku.
Nižšie nájdete ďalšie naše odporúčania, pre koho a na aký účel je podľa nás peletový gril vhodný a kedy nie.
A pre koho je vhodný gril na pelety? A pre koho nie je vhodný?
Podľa nášho názoru gril na pelety rozhodne nie je vhodný pre každého. Dokonca by sme povedali, že je nevhodný pre väčšinu bežných používateľov. Nepochybne však má svoju cieľovú skupinu (medzi ktorú sa počítame aj my), ktorá si ho absolútne zamiluje.
Gril na pelety najviac ocení každý, kto:
- chce sa hrať s grilom a potravinami, chce vyskúšať menej tradičné veci
- Chce používať peletový gril metódou Low & Slow, nepriameho grilovania, najmä na väčšie kusy mäsa alebo rebierka
- Chce grilovať aj pre väčšiu skupinu ľudí - peletový gril má mimochodom veľmi veľkú grilovaciu plochu, takže na ňom môžete urobiť VEĽKÉ množstvo kuracích krídeliek :)
Na druhej strane, gril na pelety nebude vhodný pre niekoho, kto:
- chce, aby bolo grilovanie čo najjednoduchšie - gril na pelety urobí väčšinu vecí za vás a vedie to k myšlienke, že je to vlastne strašne jednoduché, ale pri grile na pelety musíte vedieť niekoľko vecí navyše v porovnaní napríklad s plynovým grilom. Musíte si dávať pozor na viac vecí, je trochu náročnejší na údržbu...
- Chce to grilovať hlavne hovädzie steaky, plátky krkovičky, klobásky alebo hamburgery. Na všetky tieto veci je podľa nás najlepšou voľbou plynový gril.


Aký gril na pelety si vybrať?
Ako sme už spomenuli, sami máme skúsenosti len s jedným grilom na pelety - Weber SmokeFire. Nebudeme ho preto porovnávať s inými značkami.
Spomenieme však aspoň jednu obrovskú výhodu, ak si kúpite gril na pelety od spoločnosti Weber. Ak ste dočítali až sem, pravdepodobne už tušíte, že pri grile na pelety môžu nastať komplikácie, aj keď v dnešnej dobe už len zriedkavo. A pri griloch Weber je výhodou, že v Českej republike je vždy k dispozícii technik, ktorý sa špecializuje na grily na pelety. Ak vám predajca nedokáže pomôcť s konkrétnou situáciou, Weber má človeka, ktorý určite riešil rovnakú situáciu, má doma gril na pelety.. a určite vám pomôže :) Weber jednoducho predáva v Českej republike a vo svete viac grilov ako iné značky. A vďaka väčšiemu trhu dokáže zabezpečiť napríklad technika na grilovanie na pelety, ktorý je prípadne vždy po ruke.
A to je asi tak všetko, čo sme chceli touto recenziou vyjadriť. Ak máte akékoľvek otázky týkajúce sa grilov na pelety, neváhajte nás kontaktovať. Inak vám prajeme skvelé grilovanie, nech už grilujete na čomkoľvek! :)
Tím spoločnosti Top Grills
Táto recenzia bola napísaná v septembri 2023.
Spomenieme však aspoň jednu obrovskú výhodu, ak si kúpite gril na pelety od spoločnosti Weber. Ak ste dočítali až sem, pravdepodobne už tušíte, že pri grile na pelety môžu nastať komplikácie, aj keď v dnešnej dobe už len zriedkavo. A pri griloch Weber je výhodou, že v Českej republike je vždy k dispozícii technik, ktorý sa špecializuje na grily na pelety. Ak vám predajca nedokáže pomôcť s konkrétnou situáciou, Weber má človeka, ktorý určite riešil rovnakú situáciu, má doma gril na pelety.. a určite vám pomôže :) Weber jednoducho predáva v Českej republike a vo svete viac grilov ako iné značky. A vďaka väčšiemu trhu dokáže zabezpečiť napríklad technika na grilovanie na pelety, ktorý je prípadne vždy po ruke.
A to je asi tak všetko, čo sme chceli touto recenziou vyjadriť. Ak máte akékoľvek otázky týkajúce sa grilov na pelety, neváhajte nás kontaktovať. Inak vám prajeme skvelé grilovanie, nech už grilujete na čomkoľvek! :)
Tím spoločnosti Top Grills
Táto recenzia bola napísaná v septembri 2023.