Menu
0
Váš košík je prázdny

Plynové grily Weber

Oficiálny predajca WeberOficiálny predajca WeberKompletný sortiment Weber máme v našom sklade v Českej republike a v našej kamennej predajniVýhody značky Weber

Plynové grily Weber

Plynové grily Weber sú ideálnym riešením pre všetkých nadšencov grilovania, ako aj pre profesionálnych kuchárov a reštaurácie. Hlavnou výhodou plynových grilov je, že sú pripravené na okamžité použitie. Stačí otočiť ovládačom a váš gril Weber bude horúci v priebehu niekoľkých minút. Okrem toho môžete pomocou otočných ovládačov ľahko nastaviť teplotu v grile a jej rozmiestnenie v jednotlivých častiach grilu.

Nemusíte zapaľovať drevené uhlie a čakať, kým sa dostatočne rozpáli, aby bol gril pripravený. Nemusíte sa obávať ani toho, že chuť jedla pripraveného na plynovom grile bude iná ako na grile na drevené uhlie, nie je medzi nimi žiadny chuťový rozdiel. Vďaka tomu sú plynové grily najpohodlnejšou možnosťou grilovania.

Weber ponúka široký sortiment plynových grilov a všetky ich nájdete tu na našom e-shope Topgrily.

Najmenší plynový gril ideálny na cesty je prenosný Weber Go-Anywhere, plynová verzia rovnomenného grilu na drevené uhlie. Na cesty alebo doma na terase, môžeme odporučiť aj Gril Weber Q1200N. V rade Weber Q postupne prechádzame na grily vyššej triedy až ku Weber Q3200N+, ktorý má už naozaj veľkú grilovaciu plochu, takže je ideálny na veľké záhradné párty.

Posledným plynovým grilom v kategórii cestovných grilov je model Weber Traveler, na ktorý rozhodne netreba zabúdať. Je ideálny do karavanu. Ľahko sa skladuje a v zloženom stave zaberá minimum miesta. Zároveň je veľmi výkonný a poskytne vám plnohodnotné grilovanie aj na cestách.

Ako plnohodnotné záhradné grily Weber vyvinul najmä rady Spirit, Genesis a Summit. Všetky tieto rady sa vyznačujú robustnou konštrukciou z najkvalitnejších materiálov, bočnými varičmi, systémom Gourmet BBQ, vlastnou skrinkou s úložným priestorom a mnohými ďalšími funkciami. Navyše s aromatickými strieškami Flavorizer Bars nad horákmi máte zaručenú rovnakú chuť grilovania, akú ponúkajú grily na drevené uhlie.

Z týchto luxusných grilov Weber Spirit a Weber Spirit II predstavujú rady s relatívne najnižšou výbavou, najmenšou grilovacou plochou a najnižším výkonom. Je to však len v porovnaní s radmi Genesis a Summit. Rozhodne majú výkon a plochu na poriadne grilovanie a dokonale pripravia hovädzie steaky. Ak by ste chceli napríklad v zime pripraviť pizzu pri vyššej teplote, výkon je tu trochu obmedzený :)

Väčšia grilovacia plocha, väčšie vybavenie a väčší výkon predstavuje rada Weber Genesis. Na tejto ploche môžete ľahko uspokojiť veľkú grilovaciu párty a predviesť ešte komplikovanejšie menu. A v zime môžete dokonca piecť pizzu. Vrcholom sortimentu Weber sú grily Weber Summit, ktoré sú už plnohodnotnou záhradnou kuchyňou.

Veľmi špeciálnou kategóriou sú tzv. plancha grily Weber Slate ide v podstate o plynové grily s platnou - liatinovou doskou. Plancha grily majú nad plynovými horákmi veľkú liatinovú plochú dosku, ktorá sa rovnomerne zahrieva od okraja k okraju až do 260 °C. Vďaka tomu sa naplno využíva celá grilovacia plocha a môžete pripraviť naozaj veľké množstvo jedla pre veľký počet hostí. Trochu uľahčujú aj čistenie grilu, ale na druhej strane zvládajú len priame grilovanie. Nemôžu grilovať nepriamo alebo pripravovať mäso spôsobom Low & Slow.

Plynové grily a ich hlavné funkcie

  • Ich obsluha je veľmi jednoduchá - otočíte regulátorom horáka, stlačíte iskru a potom pomocou regulátora nastavíte teplotu
  • Plynové grily Weber sa veľmi rýchlo zohrejú - bez námahy do 10 minút
  • Máme skúsenosť, že ľudia vďaka tomu častejšie grilujú - keď je ovládanie také jednoduché a rýchle, ľudia často skúšajú na grile jedlá, ktoré by inak robili doma v kuchyni
  • Môžu vytvoriť kompletnú záhradnú kuchyňu - často majú väčšiu grilovaciu plochu alebo bočný sporák, takže môžete pripraviť zložitejšie menu pre viac hostí
  • Zvládajú všetky spôsoby grilovania - priame, nepriame, väčšinou aj Low & Slow a opekanie
  • Chuť grilovaných pokrmov je rovnaká ako pri griloch na drevené uhlie

Pre koho sú plynové grily vhodné

  • Pre všetkých, ktorí majú radi jednoduchosť a pohodlie pri grilovaní
  • Pre každého, kto chce mať možnosť grilovať rýchlo a kedykoľvek
  • Pre každého, kto rád organizuje grilovacie párty a občas pozve na grilovanie väčší počet ľudí
  • Pre každého, kto chce používať gril ako kompletnú záhradnú kuchyňu
Pozrite si nášho sprievodcu, v ktorom nájdete ďalšie informácie ako si vybrať gril.

Ako správne zapáliť plynový gril?

Je dôležité najprv otvoriť veko grilu - ak zapálite so zatvoreným vekom, mohol by sa pod ním nahromadiť plyn a spôsobiť neporiadok pri zapálení. Po otvorení poklopu otočte regulátorom horáka a zapáľte ho stlačením iskry zapaľovača. Keď z horákov vyšľahne plameň, môžete zatvoriť poklop a nechať gril rozhorieť.

Metódy grilovania na plynových griloch

Plynový gril zvládne všetky spôsoby grilovania. Môžete priamo grilovať steaky pri vysokej teplote alebo môžete nepriamo grilovať veľké kusy mäsa v celku - napríklad celé kurča. Ak máte viac ako jeden horák, pravdepodobne môžete na grile robiť aj trhané mäso metódou Low & Slow - to znamená grilovanie pri nižších teplotách po dlhšiu dobu. Pri nepriamom grilovaní budete pri väčšine plynových grilov potrebovať tepelný štít s roštom, aby mäso neležalo na rozpálenom liatinovom grile a nepripieklo sa.

Viac informácií nájdete v našom špeciálnom článku všetky spôsoby grilovania.

Údenie na plynovom grile

Aj na plynových griloch je možné vychutnať si údené jedlo s vôňou tlejúceho dreva. Môžete to dosiahnuť použitím špeciálneho údiaceho boxu, ktorý umiestnite na grilovací rošt alebo na iné určené miesto v grile. Potom do neho vložíte drevené údiace lupienky, ktoré budú tlieť a vytvárať krásnu dymovú arómu v grile. Len ich nezabudnite predtým ponoriť do vody aspoň na 30 minút - inak v škatuľke okamžite zhoria a nedosiahnete požadovaný efekt.

Recepty na grilovanie

Aby ste svoj gril využili naplno a vyskúšali všetky spôsoby grilovania, ktoré sme spomenuli vyššie, pripravili sme pre vás našu online kuchársku knihu receptov na grilovanie. V nej sa dozviete, ako marinovať mäso na grilovanie alebo ako ugrilovať dokonalý steak. A pozrite si, čo všetko sa dá na grile pripraviť. Najmä plynové grily ponúkajú toľko možností, že na nich môžete dokonale pripraviť takmer akýkoľvek druh jedla vrátanie dezertov.

Aký plyn potrebuje gril Weber?

Plynové grily možno používať s plynovými fľašami na propán aj propán-bután. Závity sú rovnaké a oba typy možno ku grilu pripojiť vo všetkých veľkostiach fliaš od 5 kg do 11 kg. Za nás odporúčame používať fľaše s čistým propánom. Čistý propán funguje aj pri teplotách do -40 °C, zatiaľ čo pri propán-butáne sa od 0 °C a nižšie odparuje len čistý propán a zvyšok je nepoužiteľný. Čistý propán je napríklad často potrebný na zimné grilovanie. Hovorí sa tiež, že grilovanie na čistom propáne je zdravšie a je menej pravdepodobné, že sa upchajú grilovacie rúry.

Je rozdiel v chuti a vôni pri grilovaní na drevenom uhlí a pri grilovaní na plyne?

Existuje pomerne rozšírený mýtus, že drevené uhlie alebo brikety sú lepšie na grilovanie ako plyn, že jedlo potom chutí lepšie. Pravda je však taká, že jedlo bude chutiť rovnako, či ho budete grilovať na plynovom grile alebo na grile na drevené uhlie.

Na našich kurzoch grilovania sme napríklad niekoľkokrát skúšali pripraviť rovnaké jedlá vedľa seba - raz na briketách, raz na plyne. A výsledkom bolo, že nikto nedokázal rozoznať rozdiel v chuti alebo vôni. Dôvodom je, že brikety ani drevené uhlie nemajú žiadnu zvláštnu vôňu (naopak, skôr by sme povedali, že trochu smrdia). Vôňu pri grilovaní vytvára šťava z grilovaných potravín, ktorá kvapká na rozpálené brikety - najviac nám vonia hovädzí tuk. Rovnaký účinok majú aj plynové grily. Šťavy z potravín kvapkajú na horúce časti grilu, potom sa opäť vyparujú nahor a vytvárajú jedinečnú grilovaciu arómu, ktorá ešte viac ochucuje pripravované dobroty.

Rozdiel je však v horení dreva. Drevo v skutočnosti vonia lepšie ako brikety a drevené uhlie, takže keď do kotlového grilu pridáte kúsky namočeného dreva, vôňa je úplne iná. Rovnaký efekt sa však dá do určitej miery dosiahnuť aj na plynových griloch pomocou vyššie spomínaného údenia.

Týmto rozhodne nechceme zhadzovať grily na drevené uhlie :) Sami sa radi hráme s ohňom, máme radi rituál zapaľovania brikiet, ich ukladanie na rošt a trochu komplikovanejšiu reguláciu teploty, ktorá si vyžaduje viac skúseností. Faktom však je, že v porovnaní s plynovými grilmi nie je prakticky žiadny rozdiel v chuti alebo vôni.

Ako čistiť plynový gril

Aj pri plynových griloch je vždy najdôležitejšie vyčistiť grilovací rošt tak, aby na ňom nezostali zvyšky z posledného grilovania. Najlepší spôsob, ako to urobiť, je nechať horáky po grilovaní bežať na plný výkon približne 10 minút, aby sa všetky zvyšky na nich úplne spálili. Potom niekoľkokrát prebehnite grilovací rošt kefou so štetinami z nehrdzavejúcej ocele a gril by mal byť čistý.

Vnútro grilu nie je potrebné čistiť zakaždým. Záleží napríklad na tom, ako veľmi mastné jedlo pripravujete. Napríklad pri grilovaní marinovaných rebier bude čistenie trochu náročnejšie. Na druhej strane, pri grilovaní steakov sa v grile takmer žiadne nečistoty ani nevytvoria. V každom prípade si môžete pozrieť náš špeciálny článok ako najlepšie a najjednoduchšie vyčistiť gril.