Ako grilovať kurča?
V tomto článku vám ponúkame prehľad všetkých spôsobov grilovania kurčaťa. Pri každom spôsobe zdôrazníme najdôležitejšie body a uvedieme odkazy na konkrétne recepty s podrobnejšími informáciami, ak chcete niektorý z nich vyskúšať doma. A ak si stále neviete rady, neváhajte nás kontaktovať. Kuracie mäso sme u nás grilovali už ani nevieme koľkokrát :)
Celé kurča na grile
Asi najobľúbenejší spôsob grilovania kurčaťa u nás aj vo svete - vezmete celé kurča, položíte ho na plechovku od piva alebo na stojan a grilujete ho vcelku. Porciovanie sa potom robí až na konci pred podávaním. Pozrime sa, ako dosiahnuť šťavnaté kurča s krásne chrumkavou kožou. Pripraviť ho môžete na všetkých typoch grilov s poklopom (na drevené uhlie, plynové, peletové a elektrické).
Na tento recept budete potrebovať kurča bez vnútorností - teda bez vnútorností, krku atď. Nájdete ho takmer v každom obchode a zvyčajne má hmotnosť okolo 1,7 kg. Okrem samotného kurčaťa budete potrebovať aj niečo, na čo ho postavíte. Na recept s kurčaťom na pive môžete použiť plechovku od piva, na iné recepty sa bude hodiť stojan na kurča. Takto môžete urobiť napríklad kurča na víne alebo kurča s červenou kapustou.
Stojan vám umožní viac variácií a máte ho stále poruke. Okrem toho pri grilovaní celého kurčaťa sa často mäso potiera počas grilovania. Na to môžete použiť ľubovoľný silikónový štetec, ktorý už pravdepodobne máte doma. Použiť môžete aj vetvičku rozmarínu. A často pri grilovaní kurčaťa použijete aj grilovacie korenie. Môžete si pripraviť vlastnú zmes podľa receptu alebo si pozrieť naše už hotové zmesi grilovacieho korenia na kurča.
A ako grilujeme celé kurča? Gril na nepriame grilovanie a pri teplote približne 180 °C. Nepriame grilovanie znamená, že kurča nebude umiestnené priamo nad žiarom (priamo nad horúcimi briketami alebo zapáleným plynovým horákom), ale zdroj tepla umiestnite mierne nabok. Ak máte gril na drevené uhlie, potom brikety položíte po stranách spodného roštu. Teplo tak bude stúpať po stranách grilu a kurča sa bude rovnomerne piecť zo všetkých strán. Rovnako ako v rúre. U plynového grilu zapálite iba horáky, ktoré nie sú priamo pod grilovaným kurčaťom.
Niekedy musíte na grile použiť nejakú tepelnú ochranu, aby ste spoľahlivo dosiahli nepriame grilovanie. To je možné dosiahnuť s použitím napr. hliníkových grilovacích podnosovalebo na dosiahnutie úplnej účinnosti použite tepelný štít s roštom. Najmä pri griloch s liatinovým roštom sa rozhodne odporúča tento spôsob. Ak totiž položíte kurča priamo na rozpálený liatinový grilovací rošt (alebo grilujete priamym spôsobom), kurča bude zo spodnej strany silne prepečené a zhora nebude prepečené dostatočne. Preto nikdy negrilujte kurča priamo nad ohňom alebo žiarom.
Ako dlho grilovať kurča? Záleží to aj od veľkosti kurčaťa, ale zvyčajne vám to bude trvať približne hodinu a štvrť až hodinu a pol (ak grilujete pri teplote 180 °C). Je dôležité, aby teplota vo vnútri mäsa bola vyššia ako 75 °C. V tomto momente je kurča pripravené na konzumáciu a najlepšie je ho už zložiť z grilu, aby sa zbytočne nevysušilo. Pri určovaní teploty vám pomôže jednoduchý teplomer na mäsoalebo inteligentný pomocník na grilovanie s podrobnými receptami a radami. Ak do mäsa picháte teplomerom, nezabudnite, že koniec sondy by mal byť v najhrubšej časti mäsa (v prípade kurčaťa v strede pŕs) a nemal by sa dotýkať kosti. Kosť vedie teplo a sonda by vám ukázala smiešne vysokú hodnotu.
Úplne ideálne je mať 75 °C v strede prsníka, aby sa nevysušilo. A približne 85 °C v stehnách, pretože vtedy sa mäso od kosti ľahko oddeľuje.
To, že je kurča hotové, zistíte aj vtedy, keď pichnete do najhrubšej časti mäsa a šťava z kurčaťa vytečie úplne číra, alebo keď je mäso po narezaní krásne biele. Ak je mäso alebo šťava ružovkastá, ešte nie je hotové a pokračujeme v grilovaní.
Ako dosiahneme chrumkavú kožu ? Pred posadením kurčaťa na gril môžeme kožu na niekoľkých miestach prepichnúť. Tuk bude z kože odtekať a bude chrumkavejšia. Najdôležitejšie je, že kožu môžeme počas grilovania potierať napríklad šťavou z kurčaťa, s pivom či korením. Dôležitý je obsah cukru v nátere (napríklad v pivnom, ktorý sa tak prilepí a napomôže koži chrumkavo sa opiecť.
Týmto už viete všetko dôležité a v podstate si stačí vybrať konkrétny recept, ktorý pripravíte pri grilovaní :)
Na tento recept budete potrebovať kurča bez vnútorností - teda bez vnútorností, krku atď. Nájdete ho takmer v každom obchode a zvyčajne má hmotnosť okolo 1,7 kg. Okrem samotného kurčaťa budete potrebovať aj niečo, na čo ho postavíte. Na recept s kurčaťom na pive môžete použiť plechovku od piva, na iné recepty sa bude hodiť stojan na kurča. Takto môžete urobiť napríklad kurča na víne alebo kurča s červenou kapustou.
A ako grilujeme celé kurča? Gril na nepriame grilovanie a pri teplote približne 180 °C. Nepriame grilovanie znamená, že kurča nebude umiestnené priamo nad žiarom (priamo nad horúcimi briketami alebo zapáleným plynovým horákom), ale zdroj tepla umiestnite mierne nabok. Ak máte gril na drevené uhlie, potom brikety položíte po stranách spodného roštu. Teplo tak bude stúpať po stranách grilu a kurča sa bude rovnomerne piecť zo všetkých strán. Rovnako ako v rúre. U plynového grilu zapálite iba horáky, ktoré nie sú priamo pod grilovaným kurčaťom.
Niekedy musíte na grile použiť nejakú tepelnú ochranu, aby ste spoľahlivo dosiahli nepriame grilovanie. To je možné dosiahnuť s použitím napr. hliníkových grilovacích podnosovalebo na dosiahnutie úplnej účinnosti použite tepelný štít s roštom. Najmä pri griloch s liatinovým roštom sa rozhodne odporúča tento spôsob. Ak totiž položíte kurča priamo na rozpálený liatinový grilovací rošt (alebo grilujete priamym spôsobom), kurča bude zo spodnej strany silne prepečené a zhora nebude prepečené dostatočne. Preto nikdy negrilujte kurča priamo nad ohňom alebo žiarom.
Úplne ideálne je mať 75 °C v strede prsníka, aby sa nevysušilo. A približne 85 °C v stehnách, pretože vtedy sa mäso od kosti ľahko oddeľuje.
To, že je kurča hotové, zistíte aj vtedy, keď pichnete do najhrubšej časti mäsa a šťava z kurčaťa vytečie úplne číra, alebo keď je mäso po narezaní krásne biele. Ak je mäso alebo šťava ružovkastá, ešte nie je hotové a pokračujeme v grilovaní.
Ako dosiahneme chrumkavú kožu ? Pred posadením kurčaťa na gril môžeme kožu na niekoľkých miestach prepichnúť. Tuk bude z kože odtekať a bude chrumkavejšia. Najdôležitejšie je, že kožu môžeme počas grilovania potierať napríklad šťavou z kurčaťa, s pivom či korením. Dôležitý je obsah cukru v nátere (napríklad v pivnom, ktorý sa tak prilepí a napomôže koži chrumkavo sa opiecť.
Týmto už viete všetko dôležité a v podstate si stačí vybrať konkrétny recept, ktorý pripravíte pri grilovaní :)
To najdôležitejšie pri grilovaní celého kurčaťa:
- budete potrebovať celé kurča bez vnútorností, približne 1,7 kg
- budete potrebovať - plechovku piva alebo stojan na kurča
- použite nepriame grilovanie - niekedy je užitočný tepelný štít
- grilujte pri teplote 180-200 °C
- grilujte približne jeden a štvrť až jeden a pol hodiny
- teplota mäsa musí byť vyššia ako 75 °C - odporúčame teplomer na mäso
- ideálna cieľová teplota - 75 °C na prsiach, 85 °C na stehnách
- pre chrumkavejšiu kožu ju potierajte počas grilovania šťavou
- po upečení kurča naporcujte
- užitočné recepty - kurča na pive, kurča s červenou kapustou na víne alebo grilované kurča s cesnakom
Grilovanie celého kurčaťa na ražni
Absolútne najlepší spôsob grilovania celého kurčaťa. Najpohodlnejšia možnosť, najmä ak robíte kurča častejšie.
V tomto prípade budete k svojmu grilu potrebovať otočný špíz s elektrickým motorom. V súčasnosti si ho môžete kúpiť takmer pre všetky lepšie záhradné grily - napríklad u Webera ho dostanete pre grily na drevené uhlie, plynové aj elektrické grily. Zvyčajne však nie je súčasťou väčšiny grilov a patrí aj k drahším položkám v príslušenstve. Ak však radi grilujete kurčatá, určite stojí za zváženie :)
Rotačný gril je najlepší spôsob prípravy celého kurčaťa pričom sa oň nemusíte príliš starať, motor urobí prácu za vás. Môžete grilovať priamo nad žiarom - motor neustále otáča kurča, takže sa rovnomerne prepečie zo všetkých strán. Taktiež môžete pod kurča umiestniť misku s vodou, čo vám ušetrí veľa práce s čistením grilu, lebo kvapkajúca šťava zostane vo vode a nepripáli sa.
Inak bude grilovanie týmto spôsobom trvať približne rovnako dlho ako na stojanovom grile a vo všeobecnosti tu platia všetky ostatné zásady ako vyššie.
![]()
![]()
V tomto prípade budete k svojmu grilu potrebovať otočný špíz s elektrickým motorom. V súčasnosti si ho môžete kúpiť takmer pre všetky lepšie záhradné grily - napríklad u Webera ho dostanete pre grily na drevené uhlie, plynové aj elektrické grily. Zvyčajne však nie je súčasťou väčšiny grilov a patrí aj k drahším položkám v príslušenstve. Ak však radi grilujete kurčatá, určite stojí za zváženie :)
Rotačný gril je najlepší spôsob prípravy celého kurčaťa pričom sa oň nemusíte príliš starať, motor urobí prácu za vás. Môžete grilovať priamo nad žiarom - motor neustále otáča kurča, takže sa rovnomerne prepečie zo všetkých strán. Taktiež môžete pod kurča umiestniť misku s vodou, čo vám ušetrí veľa práce s čistením grilu, lebo kvapkajúca šťava zostane vo vode a nepripáli sa.
Inak bude grilovanie týmto spôsobom trvať približne rovnako dlho ako na stojanovom grile a vo všeobecnosti tu platia všetky ostatné zásady ako vyššie.
Grilované kuracie krídla
Pri grilovaní kuracích krídel odporúčame grilovať pomaly pri nižšej teplote. Mäso tak zostane šťavnaté a pekne sa odlepí od kosti, a ak chcete, môžete použiť drevené lupienky, aby ste mäso trošku zaudili. Ak chcete grilovať pomalšie, pripravte gril na nepriamy ohrev (pozri vyššie) a na približne 130 až 150 °C. Pri tomto postupe nechajte krídla na grile približne hodinu, dokým nebudú hotové. Ak grilujete pri vyššej teplote, očakávajte, že sa mäso upečie rýchlejšie. Zároveň budete musieť dávať väčší pozor, aby sa krídla neprilepili na gril.
Krídla môžete vo všeobecnosti grilovať priamo na grilovacom rošte, ale za nás odporúčame ideálne nejakú keramickú grilovaciu dosku alebo inú grilovaciu podložku. Nezabudnite ich pred grilovaním potrieť olejom (alebo tukom), aby sa neprilepili. Najmä ak sa chystáte robiť napríklad marinované krídelká, marináda by sa na rozpálenom liatinovom grile extrémne pripekala - vtedy by keramická doska potretá olejom naozaj veľmi pomohla :)
Ako spoznáte, že sú krídla hotové? Môžete jedno krídlo zlomiť v kĺbe a skontrolovať, či je mäso už hotové a pekne sa odliepa od kosti. Ak je mäso pri kosti ešte ružové, pokračujte v grilovaní. Pomôcť vám môže aj teplomer na mäso - cieľová teplota pre hydinu s kosťou je o niečo vyššia ako pri grilovaní kuracích pŕs - teraz sa zamerajte na približne 85 °C v najhrubšej časti mäsa. Potom sa mäso bude pekne oddeľovať od kosti. O potieraní a chrumkavej koži platí všetko, čo sme vyššie už napísali pre celé kurča.
To najdôležitejšie pri grilovaní kuracích krídel
- odporúčame grilovať pomaly a pri nízkej teplote
- nepriamy ohrev, 130-150 °C
- grilovanie trvá približne jednu hodinu
- najlepšie sa grilujú na keramickej doske alebo inej grilovacej podložke
- kedy sú krídla hotové? To zistíte zlomením na kĺbe alebo pomocou teplomera na mäso.
- užitočný recept - grilované kuracie krídla s omáčkou hoisin
Grilované kuracie stehná, krídla a prsia
Teraz už viete v podstate všetko, čo potrebujete na grilovanie kurčaťa, a to, ako budete postupovať pri samotnom grilovaní kuracích stehien, krídielok alebo prsných steakov, bude závisieť od receptu, ktorý si vyberiete :)
Pravdepodobne použijete marinovanie, pravdepodobne budete niekedy na konci grilovania potierať šťavou, tých možností je veľa. Len nezabudnite na teplotu - ak grilujete kuracie mäso bez kostí (prsné steaky) stačí, ak teplota prekročí 75 °C a mali by ste mať hotovo. Ak grilujete mäso s kosťami (kuracie stehná, krídla), budete chcieť teplotu okolo 85 °C, aby sa mäso pekne oddelilo od kosti.
Teplotu zistíte pomocou už spomínaných teplomerov na mäso, to je jediný stopercentný spôsob. Ako pomôcku môžete použiť aj pichnutie do mäsa vidličkou - napríklad pri steakoch z kuracích pŕs, ak pichnete do stredu vidličkou, mala by na konci z mäsa vytekať číra tekutina. A kuracie mäso by v strede rozhodne nemalo byť ružovkasté, ale biele. Ak sa chystáte použiť teplomer, vždy pichnite do najhrubšej časti mäsa a nedotýkajte sa kosti. To je všetko.
Nech už plánujete grilovať akýkoľvek druh kurčaťa, želáme vám, aby sa vám darilo a dobre chutilo! :)
<
Pravdepodobne použijete marinovanie, pravdepodobne budete niekedy na konci grilovania potierať šťavou, tých možností je veľa. Len nezabudnite na teplotu - ak grilujete kuracie mäso bez kostí (prsné steaky) stačí, ak teplota prekročí 75 °C a mali by ste mať hotovo. Ak grilujete mäso s kosťami (kuracie stehná, krídla), budete chcieť teplotu okolo 85 °C, aby sa mäso pekne oddelilo od kosti.
Teplotu zistíte pomocou už spomínaných teplomerov na mäso, to je jediný stopercentný spôsob. Ako pomôcku môžete použiť aj pichnutie do mäsa vidličkou - napríklad pri steakoch z kuracích pŕs, ak pichnete do stredu vidličkou, mala by na konci z mäsa vytekať číra tekutina. A kuracie mäso by v strede rozhodne nemalo byť ružovkasté, ale biele. Ak sa chystáte použiť teplomer, vždy pichnite do najhrubšej časti mäsa a nedotýkajte sa kosti. To je všetko.
Nech už plánujete grilovať akýkoľvek druh kurčaťa, želáme vám, aby sa vám darilo a dobre chutilo! :)
<