Grily na drevené uhlie vyvinuté spoločnosťou
Weber sú v tomto odvetví už mnoho rokov kultovými. Vychutnajte si nezabudnuteľný zážitok z grilovania s priateľmi alebo rodinou na griloch, ktoré vás zaujmú svojím prepracovaným dizajnom.
Záhradné grily Weber ponúkajú optimálne služby a zároveň zaručujú maximálnu bezpečnosť a pohodlnú údržbu. A kulinárske zážitky? Tie budú patriť k nezabudnuteľným momentom na vašich grilovacích párty.
Grily Weber
Classic Kettle,
Original Kettle a
Master Touch sú vhodné najmä na domáce grilovanie v záhrade. V samostatnej kategórii
najlacnejšie grily na drevené uhlie Weber nájdete všetkých zástupcov radov Bar-B-Kettle, Classic Kettle a Original Kettle. Tie sú ideálne na príležitostné grilovanie jednoduchších grilovaných potravín. Bravčovej krkovičke sa na nich bude dariť rovnako dobre ako na iných griloch Weber, avšak na pokročilejšie grilovanie odporúčame populárnejší rad Master Touch. Vyššie uvedené rady sa ponúkajú dokonca v dvoch veľkostiach - 47 cm a 57 cm.
Pre skutočných nadšencov grilovania sú tu grily
Weber Master Touch. S grilovacou plochou s priemerom 57 cm už môžete organizovať aj väčšie grilovacie párty. Tento rad kotlových grilov sa samozrejme dodáva aj s najširšou výbavou, ktorá okrem iného zahŕňa rošt s
Gourmet BBQ systémom, ktorý premení tento
klasický gril Weber s dlhoročnou tradíciou na skutočnú záhradnú kuchyňu.
Ak chcete grilovať na cestách, Weber pripravil aj malé
prenosné grily. V sekcii prenosných grilov v našom e-shope Dobrý kuchár nájdete rad
Smokey Joe v rôznych farbách, z ktorých si vyberie každý. Veľmi praktickou alternatívou tohto radu je cestovný gril
Weber Go-Anywhere.
Na samom vrchole ponuky sú grily na drevené uhlie Weber s bočným stolíkom
Weber Performer, a ešte vyššie sú špeciálne grily s dvojitým plášťom
Weber Summit Kamado, ktoré sú špeciálne zdokonalené na
pomalé grilovanie Low & Slow pri nízkych teplotách. Posledným špeciálnym grilom Weber na drevené uhlie je
Ranch Kettle s masívnym grilovacím roštom s priemerom 94 cm.
Okrem všetkých grilov uvedených v tejto kategórii u nás nájdete aj profesionálne
udiarne Weber Smokey Mountain Cooker alebo
ohnisko Weber Fireplace.
Grily na drevené uhlie a ich hlavné funkcie
- Najstarší typ grilu
- Teplo v nich sála z horúceho dreveného uhlia alebo grilovacích brikiet
- Sú zvyčajne okrúhleho tvaru - aby sa teplo dobre rozložilo na celý grilovací rošt
- Teplo v nich regulujete pomocou nastaviteľných prieduchov v kotlíku a veku grilu - pri kvalitných griloch na drevené uhlie nemusíte meniť výšku roštu
- Zvládnu všetky spôsoby grilovania - od údenia pri nižších teplotách, cez priame aj nepriame grilovanie, až po prudké grilovanie steakov nad 300 °C
- Často jednoduchý dizajn a veľmi dlhá životnosť
Pre koho je vhodný záhradný gril na uhlie
- Pre všetkých, ktorí majú radi tradičný spôsob grilovania
- Pre každého, kto sa rád hrá s ohňom
- Pre každého, kto má pri grilovaní viac času a neponáhľa sa
- Pre každého, kto nechce do grilu investovať toľko peňazí - gril na brikety je zvyčajne lacnejší ako plynový gril
Pozrite si nášho sprievodcu, kde nájdete viac informácií ako si vybrať gril.
Ako zapáliť brikety
Existuje niekoľko spôsobov, ako zapáliť drevené uhlie alebo brikety. Môžete použiť pevné a tekuté podpaľovače, drevo, rôzne zapaľovače.. niektoré fungujú lepšie, iné horšie.
Najlepší spôsob je určite zapalovací komín na gril. Pri jeho použití si môžete byť istí, že
palivo bude správne horieť bez toho, aby ste museli stáť pri grile a neustále kontrolovať zapaľovanie. Komín urobí všetko sám a brikety sú
rozpálené približne za 15 minút.
Viac informácií nájdete v našom podrobnom článku o
rozpaľovaní brikiet a dreveného uhlia v kotlových griloch .
Spôsoby grilovania v griloch na drevené uhlie
Grily na drevené uhlie si hravo poradia so všetkými spôsobmi grilovania. Priamy spôsob grilovania na steaky a hamburgery, alebo plátky bravčovej krkovičky. Nepriamu metódu na väčšie kusy mäsa v celku. Dokonca si poradí aj s metódou Low & Slow na pomalé grilovanie pri nižších teplotách (ideálna na bravčové a hovädzie mäso), ak palivo v grile správne umiestnite.
Ak chcete zistiť, kedy grilovať priamo a nepriamo, a ako pracovať s palivom v grile, aby ste dosiahli čo najlepšie výsledky, prečítajte si náš špeciálny článok o všetkých spôsoboch grilovania.
Ako údiť na grile
Údené pokrmy môžete pripravovať aj v grile na drevené uhlie. Stačí, ak do horúceho paliva pridáte namočené kúsky dreva - napr. naše
drevené lupienky na údenie. Tým sa v grile vytvorí krásna vôňa dymiaceho dreva, ktorú samotné drevené uhlie alebo brikety neponúkajú. Pri údení v grile je dobré zamerať sa na nižšie teploty a snažiť sa údiť čo najdlhšie, aby ste dosiahli čo najlepší výsledok. Pravdepodobne sa vám však nepodarí dosiahnuť v grile dostatočne nízke teploty na údenie studeným dymom. Na to budete potrebovať špeciálny typ
udiarne.
Môže sa v grile používať drevené uhlie aj brikety?
Každý záhradný gril na drevené uhlie sa môže používať v kombinácii s dreveným uhlím aj briketami. Oba druhy paliva však majú svoje špecifické vlastnosti, preto sa v niektorých prípadoch odporúča použiť brikety, v iných postačí drevené uhlie. Všetky rozdiely sú vysvetlené v našom článku o rozdieloch medzi briketami a dreveným uhlím na grilovanie, tu však všetko stručne zhrnieme.
Drevené uhlie má na krátky čas vyššiu výhrevnosť ako brikety a zvyčajne sa aj o niečo rýchlejšie rozhorí. Vysokú výhrevnosť však ponúka maximálne 1 hodinu, potom začne teplota rýchlo klesať. Je preto vhodné len na priame grilovanie, napríklad na steaky alebo klobásy. Na druhej strane, brikety majú vysokú výhrevnosť viac ako 3 hodiny a môžete ich tiež zapáliť v ohnisku približne za 15-20 minút. Preto sú okrem priameho grilovania vhodné aj na nepriame grilovanie alebo metódu Low & Slow, takže sú vhodné na všetky grilovacie recepty a na všetky druhy podujatí.
Na záver by sme chceli spomenúť, že v prípade dreveného uhlia aj brikiet kvalita, teda výhrevnosť a výdrž, výrazne závislá od ceny. Z našej strany určite odporúčame kvalitné brikety aj uhlie :)
Ako čistiť gril na drevené uhlie?
Pri všetkých typoch grilov je v prvom rade dôležité
mať dobre vyčistený grilovací rošt a pri kotlových griloch to platí rovnako. Najlepší spôsob čistenia roštu je nechať ho po grilovaní aspoň 10 minút nad horúcimi briketami, aby sa spálili všetky zuhoľnatené zvyšky na uhlíkoch. Potom stačí rošt niekoľkokrát prebehnúť
grilovacou kefou so štetinami z nehrdzavejúcej ocele, nečistoty sa ľahko odstránia.
Okrem roštu je z kotlových grilov vždy potrebné odstrániť aj zvyšky popola po poslednom grilovaní. Čo sa týka zvyšku grilu (zvnútra aj zvonku), nie je potrebné ho čistiť zakaždým a záleží na každom, ako veľmi chce mať svoj gril čistý :)
Opäť si môžete pozrieť náš článok, kde nájdete viac informácií a podrobný návod
o čistení grilov.
Čo sú to Kamado grily a keramické grily?
Kamado grily sú špeciálnym druhom grilov na drevené uhlie, ktoré sú
prispôsobené najmä na nepriame grilovanie a grilovanie metódou Low & Slow - pri nízkej teplote počas niekoľkých hodín. Najviac ich oceníte, keď budete pripravovať napríklad rebrá alebo bravčové a hovädzie mäso. To však neznamená, že na nich neurobíte
dokonalý steak. V skutočnosti sú skvelé aj na priamu metódu grilovania.
Kamado grily sú v podstate ako
luxusné grily na drevené uhlie, s lepším vybavením a
prispôsobené na udržiavanie stabilných teplôt. Dokážu totiž lepšie izolovať vnútorné prostredie od vonkajšieho okolia. Keramické grily to robia vďaka použitiu keramiky, ktorá absorbuje teplotu a dobre ju drží.
Grily Weber Kamado sú vyrobené z osvedčených materiálov – z porcelánom smaltovanej ocele. Výhodou tohto materiálu je, že v porovnaní s keramikou má prakticky neobmedzenú životnosť. Dokáže však rovnako dobre udržať teplotu - vďaka pevnej dvojstennej konštrukcii kotla a veka.
Keramické grily sú špeciálnou podkategóriou grilov Kamado. Môžu byť vyrobené buď z keramiky, alebo z porcelánom smaltovanej ocele. Funkčný rozdiel je minimálny.
Recepty na grilovanie
Na grile na drevené uhlie môžete pripraviť oveľa viac ako len bravčovú krkovičku, klobásy alebo cukety. Na grile môžete pripraviť všetko od raňajok cez obed až po večeru s dezertom. Pozrite si naše tipy a recepty na grilovanie aby ste mohli svoju záhradnú kuchyňu využiť naplno :)