Ako čistiť gril
Rady v tomto článku sú univerzálne a je relatívne jedno, či máte gril Weber, na ktorý sa špecializujeme, alebo akýkoľvek iný. Čistenie je vždy veľmi podobné :)
Na konci článku uvádzame aj konkrétne tipy, ako čistiť plynový gril, ako čistiť gril na drevené uhlie, ako čistiť elektrický gril a ako čistiť gril na pelety.
Na úvod je dôležité, aby ste pri grilovaní mali vždy čistý grilovací rošt. Nesmú na ňom zostať zvyšky jedla z predchádzajúceho grilovania (z hygienických a chuťových dôvodov). Čistenie grilovacieho roštu je rovnaké pre všetky typy grilov.
Zvyšok grilu nie je potrebné čistiť zakaždým, závisí to však od situácie - napríklad od toho, aké mastné sú grilované potraviny.
Grilovací rošt - čistenie po grilovaní
Nezáleží na tom, či je váš grilovací rošt liatinový, z nehrdzavejúcej ocele alebo z iného materiálu. Postup čistenia je v podstate rovnaký.Ak pripravujete mastnejšie jedlá, po vyčistení kefou môžete použiť čistič na grilovacie rošty – na odstraňovanie mastnoty je perfektný. (U nás na predajni ho používame aj na čistenie iných vecí, napríklad plynových fliaš.) Čistič sa používa tak, že vypnete zdroj tepla na grile (plynový horák a pod.), nastriekate ho na rošt (môže byť aj horúci), necháte pôsobiť jednu minútu a následne mastnotu odstránite opäť kefou alebo kuchynskou hubkou (stačí obyčajná, no Weber má svoju veľkú hubku s logom taktiež).
Dá sa grilovací rošt umývať v umývačke riadu? To naozaj neodporúčame. Veľa toho nepokazíte, ale umývačka riadu aj tak nevyčistí toľko mastnoty - určite nie tak dobre, ako keď dodržíte vyššie uvedený postup. Navyše leštidlá v umývačkách riadu rošty dosť vysušujú, čo môže liatinu poškodiť, ak ju budete umývať častejšie - alebo ju budete musieť častejšie premazávať.
Grilovací rošt – čistenie pred grilovaním
Na čistý grilovací rošt odporúčame naniesť Anti-Stick sprej - alebo rošt potrite napríklad tukom, účinok je rovnaký. Dôležité je, aby sa jedlo na rozpálený rošt toľko neprilepilo. To je nevyhnutné pri grilovaní jemnejších potravín, ako sú ryby alebo zelenina.Čistenie vnútra grilu
A ak chcete byť dôkladnejší, platí rovnaký postup ako pri rošte grilu - na záver použite čistiaci prostriedok na rošt grilu a hubku.
Ako často čistiť vnútro? Je to individuálne. Niektorí ľudia radi čistia gril po každom grilovaní, iní to robia dvakrát alebo trikrát za sezónu. Veľmi záleží na tom, aké mastné je grilované jedlo. Ak napríklad dáte na gril mäso marinované v oleji zo supermarketu, určite musíte všetko vyčistiť hneď po grilovaní, zostane na ňom veľa nečistôt... :) Ak grilujete hlavne plátky bravčovej krkovičky marinované len so soľou, korením a cesnakom, veľa nečistôt na grile nezostane.
Raz za čas by ste však mali vyčistiť vnútro grilu, dokonca aj spodnú časť veka grilu. Na spodnej strane poklopu sa totiž postupne usadzujú sadze, tuk a dym a ak čistenie zanedbáte, časom sa na spodnej strane poklopu vytvorí nová tvrdá vrstva. Mimochodom, ak máte čierny porcelánový smaltovaný poklop (ako je to bežné pri väčšine kotlových grilov Weber), môže sa na prvý pohľad zdať, že sa smalt na spodnej strane začal odlupovať. Smalt je však v poriadku, odlupuje sa len stvrdnutá vrstva mastnoty, sadzí a dymu. Po prvé, nie je to veľmi estetické, a po druhé – nie sme odborníci na zdravú výživu, ale nemyslíme si, že je veľmi zdravé mať toto vo vnútri grilu. :)
Čistenie vonkajšej strany grilu
Tu je čistenie pri každom grile samozrejme trochu iné. Väčšinou si vystačíte len s vodou/jarou a handričkou. Prípadne, Weber má lepšie čistiace prostriedky na smaltované povrchy na kotlových griloch alebo čistič povrchu z nehrdzavejúcej ocele.Na záver už len dodáme, že čistenie vonkajšej strany grilu môžete prakticky eliminovať používaním ochranného krytu (pre každý gril máme špeciálny, presne padnúci kryt). Na gril sa nepráši, nepadajú naň nečistoty zo záhrady a vy si ušetríte veľa práce :)
Nižšie nájdete ďalšie tipy pre jednotlivé typy grilov. Vždy však platí vyššie popísaný postup.
Ako čistiť gril na drevené uhlie
Dodáme, že kotlové grily na drevené uhlie sa skutočne najlepšie vyčistia práve spomínanou čistiacou špachtľou. Pekne sa ohýba a veľmi ľahko zoškriabe všetky nečistoty z oblých strán kotlového grilu.
Ako čistiť plynový gril
Všetky vyššie uvedené tipy na čistenie grilovacieho roštu, vnútornej a vonkajšej strany grilu platia aj tu. Okrem toho však majú plynové grily vo vnútri grilovacej panvice zvyčajne niekoľko ďalších častí. Na väčšine lepších plynových grilov sú plynové horáky nejakým spôsobom chránené, a preto nie je potrebné čistiť samotné horáky.V prípade napr. plynových grilov Weber Spirit a vyšších radov, sú plynové horáky chránené arómami. Ide o vrchnáky, ktoré zabraňujú prístupu nečistôt k horákom a tiež pomáhajú lepšie rozvádzať teplo. Flavorizéry možno tiež čistiť najlepšie pomocou vyššie uvedenej čistiacej špachtle. Okrem toho môžeme dodať, že je dobré raz za čas flavorizéry v grile otočiť - nie všetky sú priamo nad horákmi, preto ich stačí raz za čas vymeniť medzi sebou tak, aby bol každý z nich priamo nad horákom. Tým sa spália všetky nečistoty.
Okrem toho sa väčšina nečistôt (grilovací tuk, šťavy, pripálené kúsky) v kvalitnom plynovom grile jednoducho odvedú do vymeniteľnej misky pod grilom na odkvapkávajúci tuk a nečistoty.. Tú je tiež dobré raz za čas vymeniť - alebo len použite držiak zachytený pod ňou a občas ho vyčistite. Záleží na tom, čo vám viac vyhovuje.