Ako čistiť gril

Ako čo najjednoduchšie vyčistiť gril je jednou z najčastejších otázok zákazníkov v našom obchode. Rozhodli sme sa preto napísať jednoduchý návod pre každý typ grilu.

Rady v tomto článku sú univerzálne a je relatívne jedno, či máte gril Weber, na ktorý sa špecializujeme, alebo akýkoľvek iný. Čistenie je vždy veľmi podobné :)

Na konci článku uvádzame aj konkrétne tipy, ako čistiť plynový gril, ako čistiť gril na drevené uhlie, ako čistiť elektrický gril a ako čistiť gril na pelety.

Na úvod je dôležité, aby ste pri grilovaní mali vždy čistý grilovací rošt. Nesmú na ňom zostať zvyšky jedla z predchádzajúceho grilovania (z hygienických a chuťových dôvodov). Čistenie grilovacieho roštu je rovnaké pre všetky typy grilov.

Zvyšok grilu nie je potrebné čistiť zakaždým, závisí to však od situácie - napríklad od toho, aké mastné sú grilované potraviny.

Grilovací rošt - čistenie po grilovaní

Nezáleží na tom, či je váš grilovací rošt liatinový, z nehrdzavejúcej ocele alebo z iného materiálu. Postup čistenia je v podstate rovnaký.

Rovnako tak nezáleží na tom, či grilujete na briketách, plyne alebo elektrine. Najlepší spôsob, ako vyčistiť grilovací rošt, jenechať ho po grilovaní na priamom ohni, aj keď na ňom nemáte žiadne jedlo - nechajte horieť brikety, plynové horáky alebo elektrickú cievku. Ideálne na 10 minút. Tým sa spália všetky zvyšky jedla na grile. Tie sa potom jednoducho zoškrabú pomocou trojuholníkovej kefky so štetinami z nehrdzavejúcej ocele. Na kefu môžete vyvinúť tlak, štetiny nepoškriabu rošt. Tu sa však odporúča naozaj kvalitná kefa. Ak si kúpite príliš mäkkú kefu, nemusí pri čistení fungovať. Na druhej strane tvrdšia kefa by mohla rošt poškodiť. Za nás teda určite odporúčame zaobstarať si kefu od niektorej z osvedčených značiek grilov (samozrejme, napríklad od Webera... :) ). Máme tiež skúsenosti od zákazníkov, že štetiny z lacnejších kief odpadávajú/lamú sa a potom ich niekedy nájdete na jedle. Čo samozrejme nechceme.

Ak pripravujete mastnejšie jedlá, po vyčistení kefou môžete použiť čistič na grilovacie rošty – na odstraňovanie mastnoty je perfektný. (U nás na predajni ho používame aj na čistenie iných vecí, napríklad plynových fliaš.) Čistič sa používa tak, že vypnete zdroj tepla na grile (plynový horák a pod.), nastriekate ho na rošt (môže byť aj horúci), necháte pôsobiť jednu minútu a následne mastnotu odstránite opäť kefou alebo kuchynskou hubkou (stačí obyčajná, no Weber má svoju veľkú hubku s logom taktiež).

Dá sa grilovací rošt umývať v umývačke riadu? To naozaj neodporúčame. Veľa toho nepokazíte, ale umývačka riadu aj tak nevyčistí toľko mastnoty - určite nie tak dobre, ako keď dodržíte vyššie uvedený postup. Navyše leštidlá v umývačkách riadu rošty dosť vysušujú, čo môže liatinu poškodiť, ak ju budete umývať častejšie - alebo ju budete musieť častejšie premazávať.

Grilovací rošt – čistenie pred grilovaním

Na čistý grilovací rošt odporúčame naniesť Anti-Stick sprej - alebo rošt potrite napríklad tukom, účinok je rovnaký. Dôležité je, aby sa jedlo na rozpálený rošt toľko neprilepilo. To je nevyhnutné pri grilovaní jemnejších potravín, ako sú ryby alebo zelenina.

Čistenie vnútra grilu

Princíp je v podstate rovnaký pre všetky typy grilov. Je dobré raz za čas zoškrabať popol, tuk, spálené potraviny a iné nečistoty zo stien grilovacej panvice, spodnej časti grilu, veka a iných vnútorných častí. Najlepšie to zvládnete pomocou čistiacej špachtle - môže sa zdať, že ide o obyčajný kus plastu, no je výnimočná tým, že sa trochu ohýba, takže je ideálna na čistenie vnútra okrúhlych kotlových grilov, kde umožňuje dostať sa pod plynové horáky alebo vykurovaciu špirálu a do všetkých ostatných kútov grilu.

A ak chcete byť dôkladnejší, platí rovnaký postup ako pri rošte grilu - na záver použite čistiaci prostriedok na rošt grilu a hubku.

Ako často čistiť vnútro? Je to individuálne. Niektorí ľudia radi čistia gril po každom grilovaní, iní to robia dvakrát alebo trikrát za sezónu. Veľmi záleží na tom, aké mastné je grilované jedlo. Ak napríklad dáte na gril mäso marinované v oleji zo supermarketu, určite musíte všetko vyčistiť hneď po grilovaní, zostane na ňom veľa nečistôt... :) Ak grilujete hlavne plátky bravčovej krkovičky marinované len so soľou, korením a cesnakom, veľa nečistôt na grile nezostane.

Raz za čas by ste však mali vyčistiť vnútro grilu, dokonca aj spodnú časť veka grilu. Na spodnej strane poklopu sa totiž postupne usadzujú sadze, tuk a dym a ak čistenie zanedbáte, časom sa na spodnej strane poklopu vytvorí nová tvrdá vrstva. Mimochodom, ak máte čierny porcelánový smaltovaný poklop (ako je to bežné pri väčšine kotlových grilov Weber), môže sa na prvý pohľad zdať, že sa smalt na spodnej strane začal odlupovať. Smalt je však v poriadku, odlupuje sa len stvrdnutá vrstva mastnoty, sadzí a dymu. Po prvé, nie je to veľmi estetické, a po druhé – nie sme odborníci na zdravú výživu, ale nemyslíme si, že je veľmi zdravé mať toto vo vnútri grilu. :)

Čistenie vonkajšej strany grilu

Tu je čistenie pri každom grile samozrejme trochu iné. Väčšinou si vystačíte len s vodou/jarou a handričkou. Prípadne, Weber má lepšie čistiace prostriedky na smaltované povrchy na kotlových griloch alebo čistič povrchu z nehrdzavejúcej ocele.

Na záver už len dodáme, že čistenie vonkajšej strany grilu môžete prakticky eliminovať používaním ochranného krytu (pre každý gril máme špeciálny, presne padnúci kryt). Na gril sa nepráši, nepadajú naň nečistoty zo záhrady a vy si ušetríte veľa práce :)

Nižšie nájdete ďalšie tipy pre jednotlivé typy grilov. Vždy však platí vyššie popísaný postup.

Ako čistiť gril na drevené uhlie

Tu platia všetky vyššie uvedené tipy na čistenie grilovacieho roštu, vnútornej a vonkajšej strany grilu. Okrem toho je dôležité dávať pozor na popol na griloch na drevené uhlie a brikety. Popol z posledného grilovania pred grilovaním určite radšej vyhoďte. Ak to veľmi zanedbáte a v grile vám zostane veľa popola, mohol by brániť správnemu prúdeniu vzduchu alebo by mohol udusiť brikety. Napokon, určite nechcete, aby vietor zaniesol popol na grilované dobroty.

Dodáme, že kotlové grily na drevené uhlie sa skutočne najlepšie vyčistia práve spomínanou čistiacou špachtľou. Pekne sa ohýba a veľmi ľahko zoškriabe všetky nečistoty z oblých strán kotlového grilu.

Ako čistiť plynový gril

Všetky vyššie uvedené tipy na čistenie grilovacieho roštu, vnútornej a vonkajšej strany grilu platia aj tu. Okrem toho však majú plynové grily vo vnútri grilovacej panvice zvyčajne niekoľko ďalších častí. Na väčšine lepších plynových grilov sú plynové horáky nejakým spôsobom chránené, a preto nie je potrebné čistiť samotné horáky.

V prípade napr. plynových grilov Weber Spirit a vyšších radov, sú plynové horáky chránené arómami. Ide o vrchnáky, ktoré zabraňujú prístupu nečistôt k horákom a tiež pomáhajú lepšie rozvádzať teplo. Flavorizéry možno tiež čistiť najlepšie pomocou vyššie uvedenej čistiacej špachtle. Okrem toho môžeme dodať, že je dobré raz za čas flavorizéry v grile otočiť - nie všetky sú priamo nad horákmi, preto ich stačí raz za čas vymeniť medzi sebou tak, aby bol každý z nich priamo nad horákom. Tým sa spália všetky nečistoty.

Okrem toho sa väčšina nečistôt (grilovací tuk, šťavy, pripálené kúsky) v kvalitnom plynovom grile jednoducho odvedú do vymeniteľnej misky pod grilom na odkvapkávajúci tuk a nečistoty.. Tú je tiež dobré raz za čas vymeniť - alebo len použite držiak zachytený pod ňou a občas ho vyčistite. Záleží na tom, čo vám viac vyhovuje.

Ako čistiť elektrický gril

Aj v tomto prípade platia všetky vyššie uvedené tipy na čistenie grilovacieho roštu, vnútornej a vonkajšej strany grilu. Aj pri elektrických griloch sa väčšina nečistôt (mastnota z grilu, šťavy, pripálené kúsky) jednoducho odvádzajú do odnímateľnej misky pod grilom, do ktorej odteká tuk aj nečistoty.. Aj tú je dobré raz za čas vymeniť - alebo len použite držiak zachytený pod ňou a občas ho vyčistite.

Podľa toho, čo vám viac vyhovuje. Dôležité je tiežstarať sa o vykurovaciu špirálu. Tá sa pri elektrických griloch zvyčajne nechráni. Väčšina tuku sa pri kontakte s ňou okamžite odparí, pretože je extrémne horúca. Špirála má zároveň nepriľnavý povrch, takže na nej zvyčajne nič nezostane. Po rokoch používania však môže kombinácia tuku, sadzí a dymu na niektorých miestach karbonizovať a vytvoriť na špirále úplne novú vrstvu materiálu. Túto vrstvu určite odporúčame odstrániť, pretože by mohla špirálu poškodiť.

Ako čistiť gril na pelety

Aj v prípade grilov na pelety platia všetky vyššie uvedené pravidlá pre čistenie grilovacieho roštu, vnútornej a vonkajšej strany grilu. Jediné, čo by sme dodali, je, že vnútro grilu na pelety je potrebné čistiť pravidelnejšie. Vytvára sa totiž viac popola (často z neho odkvapkáva viac tuku, keďže grilujeme väčšie kusy mäsa) a ak by sa pravidelne neodstraňoval, mohol by udusiť ohnisko, v ktorom sa spaľujú pelety vo vnútri grilu. To by mohlo zablokovať celý gril. Preto dbajte na odstraňovanie popola.