Grily Weber sú popredné záhradné grily na svete, či už na brikety, plyn, pelety alebo elektrické grily.
Otcom značky Weber je pán George Stephen, ktorý v roku 1952 vytvoril vôbec prvý kotlový gril na drevené uhlie. Klasickú siluetu okrúhleho grilu na drevené uhlie vytvoril tak, že rozrezal na polovicu jednu z námorných bójí, ktoré vyrábal vo svojom predchádzajúcom zamestnaní. Vložil rošt, žeravé uhlie a prvý jednoduchý kotlový gril bol na svete. Takže kdekoľvek ste videli kotlový gril, akejkoľvek značky alebo bez značky, bol to George Stephen, kto ho vynašiel.
George potom založil značku grilov Weber a kotlové grily vo veľmi podobnej podobe vyrába dodnes. O niekoľko rokov neskôr značka Weber spôsobila revolúciu aj v plynových griloch modelom Genesis. Išlo o prvý plynový gril, ako ho poznáme dnes.
Keďže má spoločnosť Weber dlhoročné skúsenosti s výrobou grilov všetkých druhov, ponúka vám absolútnu kvalitu spracovania. Vydrží skúšku času a všetkých poveternostných podmienok. Desaťročná záruka spoločnosti Weber je štandardom pre všetky porcelánom smaltované kotlové grily a väčšie plynové grily. Vieme však o prípadoch, keď zákazníkom slúžil ich gril Weber až 40 rokov a precestovali s ním celý svet :)
Grily Weber jednoducho vydržia najdlhšie. To samozrejme neznamená, že s nimi nemôžu byť žiadne problémy. Ale to je ďalšia veľká výhoda značky Weber - vynikajúci zákaznícky servis. Spoločnosť Weber chce byť vaším spoľahlivým partnerom vo všetkom, čo sa týka grilovania. Preto Weber organizuje najväčšiu sieť kurzov grilovania na svete - Weber Grill Academy. Preto má vo svojom katalógu najširšiu ponuku príslušenstva - od grilovacích rukavíc až po vaflovače. Preto neustále prináša nové recepty. Preto vždy dodáva náhradné diely na grily, ktoré sa už desaťročia nepredávajú. A tiež preto sa všetky reklamácie riešia takmer okamžite, vždy s maximálnou snahou vyriešiť situáciu k spokojnosti zákazníka. Zo všetkých týchto dôvodov je Weber najobľúbenejšou značkou grilov na svete.
Vďaka svojej bohatej inovatívnej histórii spoločnosť Weber už viac ako 70 rokov udáva najnovšie trendy vo svete grilovania. Buďte s nami! :)
Ako si vybrať gril?
V prvom rade sa musíte rozhodnúť, či chcete
gril na drevené uhlie, plynový gril, gril na pelety alebo elektrický gril. Potom sa pri tejto kategórii musíte rozhodnúť, akú
veľkú grilovaciu plochu potrebujete a
aké všetky funkcie má gril zvládať - napríklad či chcete prídavný varič, či chcete používať gril s otočným roštom s elektrickým motorom a podobne. Nakoniec by ste si mali premyslieť aj to,
koľko chcete do záhradného grilu investovať. V našej sekcii poradenstva nájdete článok s podrobnejšími tipmi na
ako si vybrať správny gril.
Je pre mňa vhodný gril na drevené uhlie?
- Tradičný typ je gril na drevené uhlie na ktorom väčšina ľudí začína svoju cestu za grilovaním.
- Zo všetkých typov je najnáročnejší na reguláciu teploty a čistenie (hoci pre nás to nie je veľký problém).
- Bývajú lacnejšie ako ostatné typy a majú menej funkcií.
Je pre mňa vhodný plynový gril?
- Hlavná charakteristika pre plynové grily je jednoduchosť a komfort - ľahké ovládanie výkonu, teploty, jednoduché zapaľovanie a hasenie.
- Veľmi rýchle uvedenie do prevádzky - grilovať môžete takmer hneď, ako prídete ku grilu. Nemusíte nič pripravovať.
- K dispozícii sú aj grily s väčšou grilovacou plochou a väčším vybavením - potom fungujú ako kompletná záhradná kuchyňa, v ktorej môžete pripraviť aj zložité menu.
Je pre mňa vhodný gril na pelety?
- Skutočnou novinkou je gril na pelety ktorý je ideálny pre každého, kto to s grilovaním myslí vážne a chce dosiahnuť tie najlepšie výsledky.
- Zvládne všetko od opekania pokrmov pri teplote 95 °C až po steaky pri 315 °C.
- Jednoducho sa používa - nastavíte teplotu, gril zapáli pelety, dávkuje a udržiava teplotu tak dlho, ako chcete.
- Najlepšia vôňa z grilu - gril spaľuje čisté drevo vo forme drobných peliet, ktoré na rozdiel od brikiet a dreveného uhlia skutočne vonia.
- Najviac ho oceníte pri pomalom grilovaní pri nízkych teplotách - ak chcete grilovať pri teplote 120 °C počas 8 hodín, nie je nič lepšie ako gril na pelety.
- Drahší typ grilu - z hľadiska obstarávacej ceny aj prevádzkových nákladov.
Je pre mňa vhodný elektrický gril?
- Ak hľadáte menší gril ideálny do menších priestorov alebo na balkón, môžete zvážiť elektrické grily.
- Vytvára najmenej dymu, vďaka čomu je ideálny napríklad na balkón.
- Na svoju prevádzku nepotrebuje žiadne palivo - stačí ho zapojiť do zásuvky.
- Najlacnejšia prevádzka (elektrina je lacnejšia ako iné druhy paliva).
Aké sú rozdiely medzi záhradnými, balkónovými alebo cestovnými grilmi?
Hlavné rozdiely sú
vo veľkosti. Zatiaľ čo do záhrady môžete umiestniť gril akejkoľvek veľkosti, balkónové grily sú zvyčajne menšie. Cestovné grily sa okrem menších rozmerov dajú často ešte viac zložiť na prepravu.
Rozdiel je aj v palive - napríklad balkónové grily sú prevažne elektrické, zatiaľ čo cestovné grily sú prevažne na uhlie a plyn. Viac informácií o balkónových griloch nájdete aj v našom článku
ako si vybrať gril na balkon.
Je rozdiel medzi grilmi na drevené uhlie a plynovými grilmi? (vôňa, chuť)
Pre nás v 99 % prípadov nie je žiadny rozdiel. Mnoho ľudí si myslí, že gril na drevené uhlie spôsobí, že jedlo bude mať inú chuť alebo vôňu. Ale drevené uhlie a brikety samy o sebe nič nevonia, práve naopak. To, čo pri grilovaní vonia, sú šťavy a tuky odkvapkávajúce z jedla, a tie spôsobia vôňu na všetkých typoch grilov. Pri dreve je situácia trochu iná - drevo na rozdiel od brikiet pri horení skutočne vonia. Drevo však môžete použiť aj na zadymenie plynových grilov.
Grily na drevené uhlie dymia viac a môžu skutočne dodať jedlu o niečo lepšiu dymovú chuť. To si však všimnete najmä pri jedle, ktoré sa griluje dlhší čas (ideálne niekoľko hodín). Ak grilujete plátky krkovičky, klobásu alebo steak, ide o rýchlovku, počas ktorej dodatočný dym neprináša žiadnu zmenu chuti, aspoň podľa nášho názoru.
Môžeme povedať, že náš kurzy grilovania našich kurzov grilovania prešli stovky ľudí a v skutočnosti sa nám ešte nestalo, že by si niekto grilovanie na drevenom uhlí viac užil. A to na našich kurzoch vždy používame všetky typy grilov a často robíme priame porovnania.
Ako zapáliť gril na drevené uhlie?
Veľa ľudí má zo zapálenia trochu obavy, ale v skutočnosti je to úplne jednoduché. Existuje niekoľko možností, podľa nás je najlepšie použiť
komínový štartér. Zapálenie brikiet pomocou neho je rýchle (približne 15 minút) a môžete si byť istí, že dostatočne chytia zo všetkých strán. Viac informácií a porovnanie s inými metódami nájdete v článku
zapálenie grilu na drevené uhlie.
Aký je rozdiel medzi priamym a nepriamym spôsobom grilovania?
Priamy a nepriamy spôsob grilovania sú najdôležitejšie základy pre každého majstra grilu.
Pri priamej metóde grilovania máte uprostred grilovacej plochy zdroj tepla (brikety, zapnuté horáky) a grilujete jedlo priamo nad ním. Podobne, ako by ste jedlo pripravovali doma na rošte. Týmto spôsobom sa k jedlu dostane viac tepla a rýchlejšie sa opečie. Ideálne na steaky, hamburgery, plátky krkovičky alebo zeleninu.
Pri nepriamom spôsobe grilovania dbáme na to, aby teplo nevstupovalo priamo do grilovaného pokrmu zdola, ale aby sa pokrm griloval zo všetkých strán (zospodu, zboku aj zhora) rovnakou rýchlosťou. Rovnako ako doma v rúre. Na tento účel umiestnite horúce brikety po stranách alebo jednoducho zapnite horáky po stranách a grilovaný pokrm umiestnite do stredu. Nepriame grilovanie je ideálne pre akékoľvek väčšie kusy mäsa vcelku - celá bravčová krkovička, celé kurča, celá hovädzia picanha a podobne. Gril Weber si s ním bez problémov poradí.
Základné vybavenie grilu
Pokiaľ ide o príslušenstvo na grilovanie, existuje niekoľko základných vecí, ktoré je určite dobré mať doma pre gril Weber. Pre nás sú to najmä tieto:
- Predovšetkým kefa na gril so štetinami z nehrdzavejúcej ocele, ktorá je najdôležitejším pomocníkom pre čistý grilovací rošt pred každým grilovaním.
- Ideálne ochranný obal na gril - Gril je potom bez prachu a netrpí UV žiarením a poveternostnými vplyvmi, čo uľahčuje jeho údržbu a predlžuje jeho životnosť.
- V prípade grilov na drevené uhlie určite odporúčame zapaľovací komín.
Pri ostatných zariadeniach je to veľmi individuálne - každý používa niečo iné. Niekto použije obracačku na grilovanie, niekto kameň na pizzu, niekto wok, niekto liatinový hrniec... :) U nás nájdete všetko možné
príslušenstvo ku grilu.
Ako čistiť gril?
Určite najmenej obľúbená časť grilovania. Nemusí to však byť také zložité, ako by sa na prvý pohľad mohlo zdať. Dôležité je mať vždy čistý grilovací rošt - najlepší spôsob, ako ho vyčistiť hneď po grilovaní, je nechať gril bežať pri maximálnej teplote asi 5 minút a potom ho vyčistiť kefou s nerezovými štetinami. Náročnejšie je vyčistiť vnútro grilu, ale to nie je potrebné robiť po každom grilovaní. Raz za čas je dobré vziať špachtľu a vyčistiť aj vnútro grilu. Viac informácií o osvedčenej a jednoduchej metóde si prečítajte v našej časti s radami, ako čistiť gril a na čo si dať pozor pri čistení rôznych typov grilov.
Recepty na grilovanie
Grily Weber dokážu oveľa viac ako len pripravovať steaky, kolená, hamburgery a klobásy. Na grile môžete pripraviť všetko od raňajok cez luxusný obed o viacerých chodoch až po dezert. Ak chcete získať inšpiráciu, pozrite si naše recepty na grilovanie. V našej kuchárskej knihe nájdete recepty na rôzne druhy grilovaného mäsa, od osvedčených klasík, ako napr. Grilovaný steak až po špeciálne kusy hovädzieho mäsa, ako aj vegetariánske recepty na grilovanie alebo rôzne grilované prílohy a dokonca aj dezerty. Okrem toho každý, kto by si chcel oprášiť základy grilovania, ale uprednostňuje vlastné recepty, tak v našich radách sme zostavili osvedčené tipy, ako marinovať mäso na grile alebo možno ako grilovať celé kurča.