Najlepšie syry na gril

Väčšina ľudí má pravdepodobne svoj obľúbený grilovaný syr, a hoci možností je určite viac, ukážeme vám tri najlepšie grilované syry vôbec. Pri každom z nich sa potom podelíme o tipy, ako ich najlepšie pripraviť na grile.

Zaujíma vás, ako grilovať syr? Alebo len hľadáte inšpiráciu, ako dopriať vegetariánom plnohodnotné grilovanie? Odpovede by ste mali nájsť v tomto článku :) Bez zbytočných rečí uvádzame tieto tri obľúbené syry na grilovanie.

Grilovaný hermelín

Pravdepodobne najväčšia vegetariánska klasika na grile v Slovenskej republike. A pre nás právom. Grilovanie hermelínu je veľmi jednoduché a rýchle, stačí dodržať niekoľko základných pravidiel.
  • Odporúčame grilovať hermelín vo fólii
  • Môžete grilovať hermelín aj priamo na rošte? Teoreticky áno, môžete, ale dávajte si naň veľký pozor. Skôr či neskôr sa na žiare roztopí natoľko, že ho rošt neudrží.
  • Ako dlho grilovať hermelín? Pri teplote 200 °C so zatvoreným vekom by malo stačiť 5 až 10 minút. Jednoducho povedané, kým nie je hermelín tak mäkký, ako chcete.
  • Grilovaný camembert - všetko je úplne rovnaké ako pri hermelíne, je to veľmi podobný syr.
  • Recept na grilovaný camembert

Grilovaný oštiepok

Ďalší dokonalý syr na gril, ale musíte si uvedomiť niekoľko dôležitých vecí. Ak sa vám to podarí, výsledkom bude vynikajúci údený grilovaný syr.
  • Ak sa ho chystáte grilovať, vyberte si z ponuky priamo "pološtiepok na gril" - je mierne zaúdený a má pevnejší povrch ako bežný oštiepok, čo je pri grilovaní dôležité. Klasický oštiepok má oveľa väčšiu tendenciu sa roztiahnuť a na grile sa s ním ťažko pracuje.
  • Nemôže sa grilovať priamo na grile - musí sa grilovať napr. na hliníkovej miske alebo panvici z nehrdzavejúcej ocele alebo najlepšie na nejakom druhu keramickej dosky.
  • Ako dlho grilovať oštiepok? Pri teplote 200 °C so zatvoreným vekom by malo stačiť 5 minút. Po dlhšom čase kôrka na povrchu popraská a ostiepok začne vytekáť z otvoru, preto ho nezabudnite sledovať.
  • Recept na grilovaný oštiepok

Grilovaný syr halloumi

Halloumi je jediný syr, ktorý sa na grile dlho neroztápa. Môžete ho pripraviť priamo na grilovacom rošte a syr nebude stekať, namiesto toho vytvorí krásnu grilovaciu mriežku.

Niekoľko tipov na grilovanie syrov na záver

Všetky tri syry môžete použiť aj ako základ na hamburger namiesto mäsa. Ak teda plánujete na najbližšej grilovacej párty pripraviť hamburgery, použitím halloumi môžete vytvoriť luxusný vegetariánsky burger pre všetkých, ktorí nejedia mäso.

A pokojne si na grile pripravte všetky tieto syry naraz. Veľmi ľahko sa grilujú, všetky sa dajú pripraviť priamym alebo nepriamym grilovaním a všetky sa grilujú pri rovnakej teplote. Takže ich môžete pripraviť všetky pre svojich hostí a nechať každého, aby si vybral svoj obľúbený.

Radi grilujete iný syr, ktorý ste v tomto článku nenašli? Budeme radi, ak nám napíšete. Poďme si aj my opäť rozšíriť obzory :)