Ako grilovať steak?

Steak patrí ku grilovaniu rovnako ako soľ k čiernemu koreniu, ale grilovanie chutného hovädzieho steaku nie je tak jednoduché. Pozrime sa na niekoľko tipov a trikov, vďaka ktorým bude grilovanie dobrého steaku nielen jednoduché, ale aj zábavné.

Pripravili sme pre vás aj podrobný recept (lepšie povedané, priamy návod), ako pripraviť luxusný steak na grile.

Recept vás prevedie grilovaním krok za krokom - od prípravy v kuchyni až po servírovanie. Odpovie vám na všetky otázky - Ako dlho grilovať? Kedy sa má grilovať? Kedy grilovať? A aký vysoký má byť steak?

Sme presvedčení, že s jeho pomocou si doma ľahko pripravíte luxusný steak ako z kvalitnej reštaurácie.

Aké hovädzie mäso použiť?

U hovädzieho steaku musí byť kvalita mäsa na prvom mieste. Tu sa neoplatí šetriť, a ak kupujeme hovädzie steaky pôvodom z Českej republiky, musíme sa uistiť, že mäso je správne vyzreté, teda zrelé. Minimálna doba zrenia by mala byť 10 až 14 dní. Najčastejšie sa steaky kupujú vákuované, kde na etikete okrem množstva tekutín (čím viac, tým lepšie) nájdete aj informáciu o dĺžke zrenia. Dôležitý je aj vek zvieraťa určeného na porážku. Ideálne sú 2 roky. Odporúčame poradiť sa napríklad u známeho mäsiara.

Aký druh steaku použiť?

Existuje pomerne veľa druhov alebo kusov hovädzieho mäsa. Najobľúbenejšie sú sviečková, steak zo sviečkovice, flank steak, kvetová špička (hovädzie stehno), rebrá a mnohé ďalšie. Ktorý z nich si teda vybrať na grilovanie poriadneho steaku? Ak ste milovníkom jemného, chudého a krehkého mäsa, oceníte napríklad sviečkovicu z pravej sviečkovej alebo nízku sviečkovicu. Ak máte naopak radi mäso s vyšším obsahom tuku a tukov s výrazným chuťovým zážitkom, odporúčame vám steak z vysokej sviečkovice, krkovičku alebo steak zo stehna. Každý má však rád niečo iné, preto odporúčame grilovať niekoľko druhov, aby vyhovovali každému pri stole :)

Ako pripraviť steak?

Najmenej hodinu pred grilovaním vyberte mäso z chladničky a nechajte ho vyvetrať pri izbovej teplote. Počas tejto doby môžete nožom odstrániť z mäsa všetky tvrdé blanky. Dávame však pozor, aby sme mäso nožom neporušili, pretože z mäsa bude vytekať šťava. Ak sme mäso vybrali z vákuovej misy, môžeme ho utrieť vlhkou handričkou alebo aj zľahka umyť. Po umývaní však treba mäso opäť osušiť. Hovädzie steaky neklepeme ani nijako nemarinujeme. Jediné, čo môžeme urobiť pred vložením mäsa na gril, je naozaj jemne potrieť mäso maslom alebo olejom podľa chuti. Správny steak by mal byť vysoký 3 - 4 cm. Ak máme nižší, budeme ho na grile otáčať v kratších intervaloch.

Ako pripraviť gril?

Predtým, ako začneme grilovať steaky, musíme správne pripraviť gril na hovädzie mäso. Riadne očistíme grilovací rošt, najlepšie kefouaby na ňom neboli žiadne stopy po predchádzajúcom grilovaní. Ďalej musí byť gril dostatočne rozpálený, minimálne na 210 °C, nikdy nedávajte mäso na studený rošt, pretože by z neho vytiekla chutná šťava. Nakoniec, keďže gril bude dostatočne rozpálený, môžeme ho zľahka potrieť olejom alebo sprejom proti pripaľovaniuaby sa mäso neprilepilo. Ak chceme mať skutočnú kontrolu nad zhnednutím mäsa, je tiež dobré mať po ruke napr. termosonduaby sme si mohli byť istí vnútornou teplotou steaku.

Ako grilovať steak?

Hovädzie steaky sú známe tým, že si môžeme vybrať, na aký stupeň prepečenia ich chceme pripraviť. Od takzvaného VERY RARE - stupňa, na ktorý je steak takmer surový, až po WELL DONE - úplne prepečený. Tu sa priblížime zlatej strednej ceste, teda stredne prepečený - MEDIUM pre steak z vysokej sviečkovej. Steak položte na gril a grilujte každú stranu 4 - 5 minút, tu je dobré po otočení prvej strany umiestniť steak na novú plochu grilu, pôvodná plocha po prvom opečení trochu vychladla. Najlepšie je steak otočiť pomocou obracačky alebo klieštíneprepichujte ho vidličkou ani nožom. Po 10 minútach je tiež dobré vziať steak do klieští a pridržať boky steaku na grile po dobu 1-2 minút. Nakoniec steak odstráňte z priameho tepla grilu a nechajte ho 5 - 10 minút odstáť, aby sa šťavy vo vnútri steaku pekne rozložili. Pred konzumáciou steak osolíme a okoreníme a podľa chuti zľahka potrieme olivovým olejom. A lahodný grilovaný hovädzí steak z vysokej sviečkovej je na svete, vychutnajte si ho!