Ako vybrať gril
Ak si vyberáte svoj prvý vlastný gril, môže byť trochu náročnejšie zorientovať sa vo veľkom svete grilovania. Ponuka grilov je naozaj široká a rozhodnúť sa, ktorý gril je ten pravý, nemusí byť úplne jednoduché. Práve preto sme pripravili tento článok, aby vám s výberom pomohol :)Pri výbere grilu je najprv potrebné rozhodnúť sa, ktorý typ grilu je pre vás ten najvhodnejší - gril na drevené uhlie, plynový gril, elektrický gril alebo peletový gril. Každý typ má svoje výhody aj nevýhody a každému môže vyhovovať niečo iné.
Ďalším dôležitým krokom je výber správnej veľkosti grilu. V podstate všetky uvedené typy sú v ponuke s rôznymi veľkosťami grilovacej plochy a preto nemá zmysel kupovať gril, ktorý je príliš veľký alebo naopak zbytočne príliš malý.
A napokon, dôležitou časťou rozhodovania je aj výber značky, prípadne konkrétneho modelu. My najviac odporúčame grily Weber, pretože podľa nás majú najlepšiu funkčnosť, najdlhšiu životnosť, najširšiu ponuku príslušenstva a tiež najlepšiu dostupnosť náhradných dielov a servisu.
Ku všetkým častiam rozhodovania, aký gril si vybrať, nájdete nižšie viac rád a tipov, ktoré by vám mali pri výbere pomôcť.
Kedy si kúpiť gril na drevené uhlie
Grilovanie na drevenom uhlí predstavuje tradičný spôsob grilovania. Významným míľnikom v jeho dlhej histórii je rok 1952, keď vznikol prvý originálny kotlový gril Weber. Bol to vôbec prvý kotlový gril, ktorý sa rýchlo rozšíril do dvorov a záhrad po celom svete.
Dôvodom tohto rýchleho rozšírenia je praktickosť týchto grilov, ich bezchybná funkčnosť a jednoduchosť. Konkrétne grily na drevené uhlie Weber majú základ vždy rovnaký – ohňovzdorný a vysoko odolný poklop a kotol z porcelánom smaltovanej ocele, ktorý zaručuje ich veľmi dlhú životnosť. Táto základná konštrukcia grilu je vždy doplnená rôznym ďalším vybavením, ktoré sa však líši podľa konkrétnej rady grilov.
Kotlové grily Weber a ich hlavné vlastnosti
- Najstarší, tradičný typ záhradného grilu
- Jednoduchá, funkčná konštrukcia
- Teplo v grile vzniká spaľovaním dreveného uhlia alebo grilovacích brikiet
- Zvyčajne majú guľatý tvar, ktorý zabezpečuje ideálnu distribúciu tepla po celej grilovacej ploche.
- Veľmi dlhá životnosť
- Teplo regulujete nastavením prieduchov v kotle a poklope grilu – nie je potrebné meniť výšku grilovacieho roštu
- Vhodné na všetky spôsoby grilovania – priame grilovanie hovädzích steakov, nepriame grilovanie väčších kusov mäsa, Low & Slow barbecue pomaly a pri nízkych teplotách
- Nižšia pořizovací cena oproti plynovým alebo elektrickým grilom
Kedy si kúpiť plynový gril

Naša skúsenosť je taká, že ľudia s plynovým grilom doma grilujú častejšie než tí, ktorí majú gril na uhlie. Plynový gril zapálite okamžite, na grilovanie je pripravený veľmi rýchlo a celkové používanie je vo všeobecnosti jednoduchšie. Otočíte regulátorom plynu, zapnete zapaľovanie a počkáte pár minút, kým sa rozžeraví rošt. A môžete začať grilovať.
Grilovanie prebieha vždy úplne bez problémov, bez komplikácií, bez neporiadku, bez špinavých rúk od brikiet, bez popola. Navyše s plynovým grilom Weber budete veľmi ľahko ovládať teplotu vo vnútri grilu. Grilovanie tak nikdy nebolo jednoduchšie.
Grilovanie na plynových griloch Weber navyše prebieha so všetkou atmosférou a vynikajúcou chuťou, ktorá je neoddeliteľne spojená s grilovaním. Ľudia sa niekedy obávajú, že jedlá z plynových grilov budú chutiť inak ako jedlá z grilov na drevené uhlie. Môžeme však potvrdiť, že aj na našich kurzoch grilovania takmer nikdy nepoznáme rozdiel medzi jedlom grilovaným na uhlí a na plyne. Grilovanie na uhlí má tradičný rituál – človek musí vedieť pracovať s ohňom, čo má určite svoje čaro. Chuť ako taká však býva rovnaká.
Chuť grilovania totiž nevzniká z dymu z brikiet, ktorý sám o sebe nevonia príliš príjemne. Naopak, to, čo vonia, sú grilovacie šťavy, ktoré kvapkajú na rozžeravené brikety. Tie sa následne odparujú späť nahor a dodávajú jedlu charakteristickú grilovaciu arómu. Podobný proces však prebieha aj v plynových griloch Weber – nad horákmi sa nachádzajú ochranné kryty (aromatizéry), na ktoré kvapká šťava z jedla, okamžite sa odparuje a vytvára známu grilovaciu vôňu a chuť.
Plynové grily Weber a ich hlavné vlastnosti
- Jednoduché použitie
- Rýchle zapálenie umožňuje grilovanie kedykoľvek a ihneď
- Presné ovládanie teploty
- Na prevádzku je potrebná plynovová fľaša, ktorá väčšine ľudí vydrží niekoľko mesiacov
- Grilovanie bez komplikácií a bez neporiadku z brikiet
- Môžu vytvoriť kompletnú záhradnú kuchyňu – často majú napríklad bočný varič a bočnú pracovnú plochu
- Vhodné na všetky metódy grilovania – priame, nepriame aj Low & Slow
- Rovnaká chuť grilovaných pokrmov ako pri grilovaní na uhlí
Kedy si kúpiť elektrický gril

Základom elektrických grilov Weber je výkonná vykurovacia špirála, ktorá zabezpečuje intenzívne teplo potrebné na grilovanie. Na svojom elektrickom grile Weber tak pripravíte rovnaké grilované dobroty ako na plynových griloch a griloch na drevené uhlie.
Okrem toho s elektrickými grilmi Weber nikdy nebudete musieť riešiť nedostatok paliva. Gril stačí zapojiť kdekoľvek do zásuvky a môžete ihneď grilovať, bez toho aby ste museli so sebou ťahať vrece grilovacích brikiet alebo plynovú fľašu.
Elektrické grily však majú na druhej strane aj jedno významné obmedzenie – veľkosť grilovacej plochy. Výhrevná špirála napájaná z klasickej elektrickej zásuvky dokáže vyhriať len určitú veľkosť grilu. Preto v ponuke nájdete elektrické grily len v pomerne menších rozmeroch v porovnaní s plynovými grilmi, a aj výber príslušenstva k nim je o niečo obmedzenejší. V elektrickom grile si napríklad nepripravíte ázijské jedlá vo woku alebo veľký kotlíkový guláš. Klasické grilovacie recepty však zvládne rovnako dobre ako ostatné typy grilov – hovädzí steak na grile, bravčovú krkovičku, hamburgery, grilovanú zeleninu a podobne.
Elektrické grily Weber a ich hlavné vlastnosti
- Možnosť grilovania kdekoľvek – aj na balkóne v meste
- Veľmi jednoduché grilovanie
- Nemusíte riešiť nedostatok paliva – stačí zapojiť do elektrickej zásuvky
- Rovnaká chuť grilovaných pokrmov ako pri všetkých ostatných griloch
- Majú určité obmedzenia – veľkosť grilovacej plochy alebo napríklad nemožnosť grilovať vo woku na elektrickom grile
Kedy si kúpiť peletový gril

Peletové grily tak prinášajú najintenzívnejšiu vôňu grilovania a zároveň najlepšie dochucujú grilované jedlá. Najviac to človek spozná pri dlhom grilovaní väčších kusov mäsa pri nižšej teplote. Preto sú perfektné (a priamo stvorené) na pravé americké barbecue. Pomaly grilovaný hovädzí brisket, trhané hovädzie či bravčové, celé pečené kurča, bôčik alebo kolená – na to všetko je peletový gril tou najlepšou voľbou. Samozrejme zvládne pripraviť aj hovädzie steaky pri vysokej teplote – pri tých však výsledok úprimne povedané nie je veľmi odlišný od grilovania na plyne alebo briketách. Pri rýchlom priamom grilovaní tenkých plátkov mäsa totiž pelety nestihnú vytvoriť výraznejší rozdiel v chuti.
Peletové grily Weber a ich hlavné vlastnosti
- Teplo vytvára spaľovaním dreva – dym z dreva dodá grilovanému jedlu lepšiu chuť ako akékoľvek iné palivo
- Perfektné hlavne pre metódu Low & Slow, a teda pravé americké BBQ, ale na jednotku zvládajú aj priame grilovanie
- Veľmi jednoduché ovládanie – stačí nastaviť teplotu a gril sa postará o zvyšok
- Majú extra veľkú grilovaciu plochu – môžete grilovať aj veľké množstvo mäsa naraz
- Zvyčajne zabudovaný teplomer so sondou do mäsa
- V porovnaní s inými druhmi relatívne vyššia nákupná cena aj cena paliva
Ako vybrať správnu veľkosť grilu?
- Aké druhy jedál chcete grilovať – zvlášť aj naraz?
- Pre koľko ľudí budete zvyčajne grilovať?
- Kde bude gril umiestnený?
- Plánujete so svojím budúcim grilom aj cestovať?

Ak si na grilovacej ploche predstavíte len plátky krkovičky, bez problémov ugrilujete aj na menšom grile pre 10 ľudí. Ak však chcete pripraviť aj grilovanú zeleninu, syr a podobne, bude už ťažšie všetko na rošt pekne usporiadať. A čo až budete chcieť robiť burgre? Pre 4 osoby to znamená štyri plátky mäsa, štyri žemle, slaninu, prípadne volské oko a zeleninu... práve pri takýchto náročnejších jedlách oceníte väčšiu grilovaciu plochu.
Preto naozaj odporúčame veľkosť grilu nepodceňovať :)
Na druhej strane je samozrejme potrebné zohľadniť aj priestor, kde plánujete gril umiestniť. Aby nezaberal zbytočne veľa miesta. Výhodou najmenších grilov je, že si ich môžete vziať so sebou na cesty a grilovať napríklad aj na dovolenke.
Akú značku grilu si vybrať?
Gril Weber jednoducho vydrží najdlhšie. Značka Weber je najdlhšie existujúcou značkou záhradných grilov a za roky skúseností vyvinula svoje produkty k dokonalosti. Používajú najkvalitnejšie materiály a technológie a vďaka tomu poznáme zákazníkov, ktorým gril Weber vydržal aj 40 rokov.
Gril Weber má tiež najlepší servis a najlepšiu dostupnosť náhradných dielov. Vďaka tomu, že sa ich predá najviac na svete, nie je problém zohnať náhradné diely prakticky ku všetkým grilom Weber. Najčastejšie náhradné diely Weber máme skladom priamo u nás, ostatné nie je problém objednať u výrobcu. Dokonca aj ku grilom, ktoré už dávno nie sú v ponuke, je možné zabezpečiť náhradné diely. Ak vám po 10 rokoch u veľkého plynového grilu prestane fungovať teplomer v poklope, u nás si môžete ľahko kúpiť nový a nemusíte zbytočne meniť celý gril.
Gril Weber ponúka v každom prípade viac výhod – najširšiu ponuku príslušenstva, využitie najnovších technológií a ďalšie. O všetkom si môžete prečítať v podrobnejšom článku tu.