Aký je rozdiel medzi briketami na grilovanie a dreveným uhlím?
Drevené uhlie aj brikety možno použiť na každom kotlovom grile a väčšinu pokrmov možno bez väčších problémov pripraviť s použitím oboch palív. Existujú však medzi nimi rozdiely a je len na vás, ktorý z nich si vyberiete. V tomto článku sa pozrieme na všetky rozdiely a vysvetlíme, ako sa vyrába drevené uhlie a brikety.
Aké sú hlavné rozdiely medzi briketami a dreveným uhlím?
Oba druhy paliva sa zapália do 15 až 20 minút. Drevené uhlie však horí rýchlejšie - štandardná dávka dreveného uhlia vyhorí približne za 1 hodinu. Teplota dreveného uhlia tiež často nezostáva rovnaká, čo je okrem iného spôsobené rozdielnou veľkosťou jednotlivých kúskov dreveného uhlia. A celkovo rýchlejšie stráca výhrevnosť. Brikety, naopak, horia pomalšie a postupne - dávka zapálených brikiet môže horieť viac ako 3 hodiny. Na rozdiel od dreveného uhlia si udržiavajú teplotu a rovnomerne sa zahrievajú, vďaka čomu sú vhodné na nepriame grilovanie.
Obe palivá sú potom vďaka svojim vlastnostiam vhodnejšie na rôzne spôsoby grilovania, recepty a grilovacie akcie. Nižšie nájdete prehľad najdôležitejších vlastností.
![]()
Obe palivá sú potom vďaka svojim vlastnostiam vhodnejšie na rôzne spôsoby grilovania, recepty a grilovacie akcie. Nižšie nájdete prehľad najdôležitejších vlastností.
Vlastnosti dreveného uhlia
- Rozpáli sa do 15 minút
- V porovnaní s briketami dosahuje vyššie teploty za kratší čas (my sme napríklad dosiahli približne 320 °C)
- Ponúka vysokú výhrevnosť po približne 1 hodine
- Pomerne rýchlo stráca výhrevnosť
- Vhodné na priame grilovanie
- Ideálne na rýchle grilovanie, keď plánujete grilovať len pre niekoľko osôb
- Ideálne na steaky, hamburgery, plátky bravčovej krkovičky, klobásy a iné relatívne rýchle jedlá
Vlastnosti grilovacích brikiet
- Pravidelný tvar a jednotná veľkosť, sú kompaktné
- Rozohrejú sa za 15 - 20 minút
- Horia viac ako tri hodiny
- Udržujú si stabilne svoju teplotu, začne klesať až po dvoch hodinách
- Vhodné na priame aj nepriame grilovanie
- Vhodné aj na grilovanie Low & Slow (pri použití snake metódy umiestnenia brikiet)
- Ideálne aj na väčšie grilovanie pri pozvaní väčšieho počtu hostí
- Ideálne na akýkoľvek recept na grilovanie
Ako vidíte, odporúčame vybrať si medzi dreveným uhlím a briketami podľa toho, čo plánujete na grile robiť. Zatiaľ čo brikety možno použiť na viac-menej akýkoľvek druh grilovania, drevené uhlie má svoje obmedzenia. To je jeden z dôvodov, prečo sa brikety predávajú podstatne drahšie ako drevené uhlie.
Pokiaľ ide o zapálenie oboch druhov paliva, odporúčame používať zapaľovací set. Pripravili sme špeciálny článok, v ktorom sa dozviete všetko, čo potrebujete vedieť o zapaľovaní brikiet a uhlia. Napríklad, ako umiestniť palivo do grilu.
![]()
Pokiaľ ide o zapálenie oboch druhov paliva, odporúčame používať zapaľovací set. Pripravili sme špeciálny článok, v ktorom sa dozviete všetko, čo potrebujete vedieť o zapaľovaní brikiet a uhlia. Napríklad, ako umiestniť palivo do grilu.
Aké sú rozdiely medzi lacnými a drahými briketami?
Kvalita oboch palív je veľmi dôležitá. Zatiaľ čo kvalitné brikety skutočne udržia teplo rovnomerne viac ako tri hodiny, pri menej kvalitných briketách to môže byť len hodina. Preto si môžete kúpiť brikety na čerpacej stanici za 100 Kč a značkové brikety vysokej kvality za 500 Kč. Hoci sa to na prvý pohľad môže zdať, za značku sa neplatí. Kvalita týchto palív je naozaj úplne odlišná. Lacné brikety bývajú lisované pod podstatne menším tlakom, majú menšiu životnosť, menej stabilnú výhrevnosť a často sa pri páde na zem rozpadávajú. Kvalitné brikety sa lisujú pod tlakom 50 ton a vďaka tomuto lisu držia pohromade, nepotrebujú toľko spojiva. Preto aj lacnejšie brikety môžu pri zapálení výrazne viac zapáchať a dymiť - nie je to totiž tlak, ktorý ich drží pohromade, ale chemické spojivo.
V dôsledku toho budete pri grilovaní potrebovať aj menej kvalitných brikiet, pretože horia stabilnejšie a dlhšie. Takže cenový rozdiel sa opäť zmenší :)
V dôsledku toho budete pri grilovaní potrebovať aj menej kvalitných brikiet, pretože horia stabilnejšie a dlhšie. Takže cenový rozdiel sa opäť zmenší :)
Má zmysel priplácať si aj za drevené uhlie?
Hoci sme si to úprimne sami dlho nemysleli, aj v kvalite dreveného uhlia je veľký rozdiel v závislosti od jeho cenovky. Vo všeobecnosti platí, že pri drahšom a kvalitnejšom drevenom uhlí by ste mali dostať väčšie hrudky. To potom horí dlhšie a stabilnejšie, ako keď si zaobstaráte malé kúsky. V najhoršom prípade môžete v obale nájsť úplnú drť, ktorá je v podstate nepoužiteľná. Pri najlacnejších vreciach pravdepodobne skončíte s prachom na dne.
Čo teda odporúčame?
Odporúčame skôr brikety - pre dlhší čas horenia, udržanie rovnomerného tepla a teploty a možnosť použitia v akomkoľvek grile. Ak sa však chystáte grilovať takzvané ""rýchlovky"", napríklad niekoľko kúskov kurčaťa alebo zeleniny, kde je samotné grilovanie hotové do 30 minút, určite môžete použiť drevené uhlie. Oba druhy paliva si nájdu svoje využitie :)
Ako sa vyrába drevené uhlie?
Drevené uhlie nie je v podstate nič iné ako drevo, ktoré už raz zhorelo. Vyrába sa pomalým spaľovaním tvrdého dreva v tzv. mlynoch alebo špeciálnych peciach s minimálnym prístupom vzduchu. Prchavé látky obsiahnuté v dreve sa spaľujú. Zostane drevené uhlie, ktoré horí takmer bez plameňa a dosahuje vyššie teploty ako samotné drevo.Ako sa vyrábajú grilovacie brikety?
Brikety na grilovanie sú v podstate len zlisované grilovacie uhlie. Pri kvalitných briketách sa drevené uhlie lisuje pod tlakom 50 ton - do pravidelnej formy s kompaktnými rozmermi. Do brikiet sa zvyčajne pridáva aj prírodné spojivo, aby brikety lepšie držali pohromade. Práve toto spojivo spôsobuje, že brikety pri prvom zapálení viac dymia a zapáchajú. Čím vyšší je tlak, pod ktorým sa brikety lisujú, tým lepšie sú ich vlastnosti z hľadiska výhrevnosti a dĺžky horenia a tým menej spojiva potrebujú.Aký je rozdiel medzi grilovaním na dreve a na drevenom uhlí?
Rozdiel medzi týmito dvoma spôsobmi spočíva v pohodlí a čase. Z historického hľadiska je príprava jedla na ohni najpôvodnejším spôsobom prípravy jedla. Oheň na dreve dodáva grilovanému jedlu nádhernú vôňu. Má však aj svoje nevýhody. Keď sa zapália drevené polená, často vzniká veľa dymu a musíte dlho čakať, kým sa plamene zmenšia a žeravý popol začne vydávať dostatok tepla. Drevené uhlie preto vyvíja dostatočne silný žiar rýchlejšie a menej dymí.