Ktorý gril - plynový alebo na drevené uhlie?
Aký gril si mám zaobstarať, plynový alebo na drevené uhlie? Odpoveď na túto otázku bude vždy dosť subjektívna. Jediný spôsob, ako vám môžeme pomôcť pri rozhodovaní, je zdôrazniť výhody a nevýhody medzi týmito dvoma typmi grilov. A ak vám tento článok nestačí, zastavte sa v našej predajnikde si oba typy môžete osobne pozrieť a oťukať :).
Aké sú výhody grilov na drevené uhlie?
Grily na drevené uhlie sú zväčša cenovo dostupnejšie ako plynové grily. Aj údržba je vďaka jednoduchej konštrukcii rýchlejšia a menej náročná. Niektoré grily Weber na drevené uhlie majú tiež menšie rozmery, takže sa zmestia aj do tých najmenších záhrad alebo dvorov. Nakoniec je tu samozrejme aj fakt, že palivo zapálime v grile. Grily na drevené uhlie sú nielen najlepším spôsobom údenia, ale mnohí ľudia si grilovanie spájajú so zážitkom z ohňa, tepla a dymu, a to im žiadny iný typ grilu nemôže ponúknuť.
Aké sú nevýhody grilov na drevené uhlie?
Jednou z najväčších nevýhod grilov na drevené uhlie a grilov na brikety je, že palivo sa pomerne rýchlo vyčerpá. Stačia 2 alebo 3 väčšie grily a menšie vrecko brikiet alebo dreveného uhlia je prázdne. Ďalšou nevýhodou je dlhší čas rozohrievania, pri ktorom sa palivo napr. zapaľovacieho komínaale musíte čakať 20 minút, kým sa rozhorí. Poslednou nevýhodou je, že ak sa nedá pozor, pri horení s dreveným uhlím alebo briketami sa do jedla môžu dostať nežiaduce škodlivé látky.
Aké sú výhody plynových grilov?
Najväčšia výhoda plynových grilov je rýchla pripravenosť na grilovanie, keď doslova otočíte regulátorom a po stlačení gombíka zapaľovania máte oheň a gril sa hneď rozhorí. Ďalej je to trvanlivosť paliva, kde veľká 10 kg fľaša vydrží väčšine ľudí na celú grilovaciu sezónu. Veľkou výhodou je aj samotný grilovací rošt. Pri väčšine plynových grilov je plocha roštu dostatočne veľká na prípravu honosnej hostiny pre naozaj veľký počet ľudí. A vďaka viacerým horákom s vlastným regulátorom môžeme súčasne pripravovať mäso pri vyššej teplote na jednej strane grilu a zeleninu pri nižšej teplote na druhej strane. Pri lepších plynových griloch je výhodou aj to, že samotný plameň chráni aromatické vrchnáky, kde z mäsa odkvapkáva šťava, ktorá sa odparuje späť a vytvára skvelú chuť.
Aké sú nevýhody plynových grilov?
Hlavnou nevýhodou plynových grilov môže byť vyššia cena, ktorá sa pri niektorých radoch môže pohybovať v desiatkach tisíc korún. Väčšina plynových grilov má tiež väčšie rozmery, preto je dobré mať pre ne vopred pripravený priestor. Niektorým ľuďom sa tiež môže zdať, že sa odporúča o plynové grily dobre starať, takže ich údržba je o niečo náročnejšia. V neposlednom rade je dobré zdôrazniť, že plynové grily neprodukujú dym, takže niektorým môže vadiť absencia klasickej arómy a horšie podmienky na údenie. Na druhej strane, absencia dymu môže byť výhodou, keď grilovanie na balkóne, terase alebo menšej záhrade. Znižuje sa tak pravdepodobnosť sťažností zo strany susedov. Dúfame, že sme vám aspoň trochu pomohli pri rozhodovaní :)

