Priamy alebo nepriamy spôsob grilovania
V tomto článku vám ukážeme najčastejšie používané spôsoby grilovania. Povieme vám, ako ich docieliť - najskôr si to ukážeme s grilmi na drevené uhlie a brikety, potom s plynovými a elektrickými grilmi. Povieme vám, aké potraviny sa najlepšie hodia na ktorú metódu. A naučíme vás aj všetko o tretej najobľúbenejšej metóde grilovania - Low & Slow.
Aký je rozdiel medzi priamym a nepriamym grilovaním?
Priame grilovanie znamená, že grilované potraviny sú priamo nad zdrojom tepla - nad horúcou briketou alebo zapáleným plynovým horákom. Pri nepriamom grilovaní nie je jedlo priamo nad zdrojom tepla, ale je nejakým spôsobom chránené, aby sa neopekalo zdola ale zo všetkých strán rovnako.
Priamy ohrev sa výborne hodí na grilovanie menších kúskov, ktoré sú rýchlo hotové - ako napr. steaky, hamburgery, plátky bravčovej krkovičky, klobásy, jahňacie kotlety, ale aj rôzne druhy rýb alebo zeleniny. Grilované suroviny sa na povrchu opečú, aby sa rozvinula ich aróma, obsah cukru sa skaramelizuje a vytvorí kôrku, zatiaľ čo vnútro pokrmu sa ďalej prepečie.
Nepriamy ohrev je vhodnejší pre väčšie kusy mäsa, ktoré je potrebné pomaly opiecť - napríklad celé kurčatá, celé bravčové krky, ale aj rôzne druhy hovädzieho mäsa pečené v celku (odporúčame vyskúšať hovädzie mäso Picanha). Je to tiež dobrý spôsob grilovania silnejších kusov mäsa alebo mäsa s kosťami, ktoré sa predtým grilovali na priamom ohni.
Všetko, čo potrebujete vedieť o priamom grilovaní

- Grilované potraviny sa umiestnia rovno nad zdroj tepla
- Potraviny sa grilujú prudko a priamo
- Na povrchu potravín sa vytvorí krásna grilovacia mriežka (grilovací otlačok)
- Vhodné pre menšie kusy potravín
- Pomôcka: všetko, čo by ste robili v kuchyni na panvici, na grile grilujete priamym spôsobom
- Bežný rozsah teplôt je 200-250 °C
Čo možno grilovať priamou metódou
- Plátky bravčovej krkovičky
- Steaky - nech už robíte akýkoľvek druh hovädzieho steaku
- Burgery
- Klobásy
- Zelenina
- A oveľa viac
Ako vytvoriť priame grilovanie v grile na drevené uhlie alebo brikety
Jednoducho umiestnite horúce brikety do stredu spodného palivového roštu. Potom položte jedlo na horný grilovací rošt priamo nad horúce palivo. Ak máte liatinový rošt, použite ho - vytvorí na potravinách krajšiu mriežku.
Ako vytvoriť priame grilovanie v plynovom grile
Pri plynových griloch jednoducho zapnite horáky grilu tak, aby ste grilovali priamo nad tými, ktoré sú zapnuté. Môžete tiež zapnúť všetky horáky grilu. Ak máte liatinový grilovací rošt, opäť ho použite na vytvorenie najlepšieho grilovacieho otlačku na grilovaných potravinách.
Ako vytvoriť priame grilovanie v elektrickom grile
Zapnite elektrickú cievku v grile tak, aby ste grilovali priamo nad tou, ktorá je zapnutá. V elektrických griloch často nenájdete žiadne iné nastavenie, pretože majú zvyčajne len jednu vykurovaciu špirálu. Napriek tomu je na nich možné grilovať nepriamo, ako si ukážeme o chvíľu.
Všetko, čo potrebujete vedieť o nepriamom grilovaní

- Grilované potraviny nie sú umiestnené priamo nad zdrojom tepla
- Chceme zabezpečiť, aby sa jedlo nepripálilo zdola ale aby sa rovnomerne prepieklo zo všetkých strán
- Vhodné pre väčšie kusy mäsa
- Pmôcka: všetko, čo by ste v kuchyni robili v rúre, budete na grile grilovať nepriamo
- Bežný rozsah teplôt je 160-200 °C
- Na nepriame grilovanie budete vždy potrebovať gril s vekom - a grilujte vždy so zatvoreným vekom
- Často vám pomôže s prípravou teplomer na mäso
Čo možno grilovať nepriamou metódou
- Veľké kusy bravčového mäsa v celku - napr. bravčová krkovička alebo bravčová panenka
- Veľké kusy hovädzieho mäsa v celku - napr. hovädzie mäso Picanha
- Grilované celé kurča
- Dezerty na grile
Ako vytvoriť nepriame grilovanie v grile na drevené uhlie alebo brikety
Rozpálené brikety alebo drevené uhlie položte po stranách grilu - jednu hromadu vľavo, druhú hromadu vpravo, stred nechajte voľný - pomôžu vám s tým rôzne palivové priehradky alebo koše Char Basket. Potraviny potom umiestnite do stredu grilovacieho roštu. Na lepšie nepriame grilovanie je dobré použiť aj tienenie - vo forme hliníkového tepelného štítu (ktorý odtieni žiar, aby nešiel príliš zospodu do jedla) a tepelného roštu (ktorý sa položí na tepelný štít, aby jedlo neležalo priamo na hliníku a aby sa k nemu dostal horúci vzduch aj zospodu).
Okrem toho sa na palivový rošt medzi brikety často umiestňuje aj veľká hliníková misa. Existuje na to niekoľko dôvodov. Môžete ju použiť na zachytávanie odkvapkávajúceho tuku a uľahčiť si tak neskoršie čistenie grilu. Okrem toho viete použiť šťavu z mäsa ako polevu pri servírovaní. A do hliníkovej misky môžete tiež vložiť napríklad zemiaky a piecť ich spolu s mäsom nad nimi. Taktiež, do misky môžete pridať trochu vody, ktorá pri odparovaní zvlhčuje vzduch v grile.
Ako vytvoriť nepriame grilovanie v plynovom grile
Horáky nastavte tak, aby jedlo na grile nebolo priamo nad tými, ktoré sú zapnuté. Môže to fungovať napríklad tak, že zapnete len horáky na ľavej strane grilu a jedlo na grile umiestnite napravo. Ak máte liatinový grilovací rošt, budete potrebovať tienenie - rovnako ako pri grile na drevené uhlie vo forme hliníkového tepelného štítu (ktorý odtieni žiar, aby nešiel príliš zospodu do jedla) a tepelného roštu (ktorý sa položí na tepelný štít, aby jedlo neležalo priamo na hliníku a aby sa k nemu dostal horúci vzduch aj zospodu). Liatinový rošt totiž extrémne dobre vedie teplo, a aj keď zapnete horáky len na jednej strane, rošt prenesie žiar aj na druhú stranu. Tienenie je preto často nevyhnutné. Verte nám – sami sme na začiatku kvôli liatine zbytočne spálili nejedno jedlo. :)
Ako vytvoriť nepriame grilovanie v elektrickom grile
Úplne rovnako ako pri plynovom grile. Ak máte iba jednu výhrevnú špirálu, nevadí. Zapnite ju na nižší výkon a nad ňu položte tienenie spolu s grilovaným jedlom. Aj priame umiestnenie nad špirálou by vďaka tienenému priestoru malo zvládnuť vytvoriť zónu nepriameho grilovania.
Metóda grilovania Low & Slow - pomalé grilovanie pri nízkej teplote

- Špecifický štýl grilovania vhodný pre niekoľko druhov potravín
- Pri tejto metóde chceme grilovať veľmi pomaly, niekoľko hodín a pri nízkej teplote vo vnútri grilu
- Grilujeme podobne ako pri nepriamom grilovaní, avšak pri nižšej teplote
- Obvyklý rozsah teplôt je 110-130 °C
- Pravdepodobne sa nezaobídete bez teplomeru na mäso
Čo je vhodné grilovať metódou Low & Slow?
- Rebierka
- Hovädzia sviečkovica
- Bravčová panenka
Ako dosiahnuť Low & Slow na grile na drevené uhlie? Pomocou metódy Snake.
Týmto spôsobom nebudete mať problém udržať gril pri teplote 130 °C až 10 hodín. Nerozžhavené brikety rozmiestnite v grile do tvaru hada alebo podkovy po obvode spodného palivového roštu - ako vidíte na obrázku. Na jeden koniec hada položte dve podpaľovacie kocky Pepo. V tomto prípade stačí brikety zapáliť týmto spôsobom, nepotrebujete zapaľovací komín - pretože chcete, aby sa chytilo len niekoľko brikiet a to pomaly. Zapálite kocky a do 15 minút sa chytia prvé brikety. Horenie brikiet sa potom bude pomaly presúvať z jedného konca na druhý. Brikety budú chytať jedna od druhej, čím sa udrží stabilné teplo v grile tak dlho, ako budete potrebovať.
Na druhej fotografii môžete vidieť, ako vyzerala naša hadia metóda približne po 6 hodinách. Brikety ešte zďaleka neboli hotové, a tak nám v tej chvíli zostávalo ešte dobrých pár hodín tepla. Môžete si tiež všimnúť, že na druhej fotografii je "hrúbka hada" menšia ako predtým. Z brikiet sme po zapálení ubrali, pretože teplo v grile bolo pre naše potreby príliš vysoké. Pri metóde Snake stačí pri použití kvalitných brikiet naozaj malá vrstva. A tiež je potrebné privrieť prieduchy v poklope aj dole v kotle. Pri úplne otvorených prieduchoch sme sa ani s niekoľkými zapálenými briketami nedostali pod 150 °C.
Takže pamätajte - tenká Snake vrstva, zatvorte prieduchy (nie úplne) a Low & Slow urobí prácu za vás. Keď sa vám to podarí, môžete požadovanú teplotu udržiavať akokoľvek dlho :)
Ako dosiahnuť Low & Slow v plynových griloch?
Gril v podstate nastavíte rovnako ako pri nepriamom grilovaní a určite budete potrebovať aj tepelné tienenie pod jedlo. Zapnite iba jeden horák na jednej strane grilu a jedlo položte na opačnú stranu. Výkon zapnutého horáka regulujte podľa potreby tak, aby ste dosiahli požadovanú teplotu. Ak to nebude stačiť, môžete prípadne zapnúť viac horákov.
Ako dosiahnuť Low & Slow v elektrických griloch?
Postup je rovnaký ako pri plynových griloch. Výhrevnú špirálu nastavte na minimálny výkon a pod jedlo umiestnite tepelné tienenie. Bohužiaľ, pri elektrických griloch sa môže stať, že nedocielite teplotu dostatočne nízku pre túto metódu grilovania. Odporúčame výkon znížiť čo najviac, aby ste dosiahli čo najnižšiu teplotu, a podľa toho upraviť dĺžku prípravy jedla. Takýmto spôsobom by sa malo dať dostať aspoň na 150 °C, s čím sa už dá pracovať.
Ďalšie spôsoby regulácie teploty v kotlových griloch
Pri kotlových griloch sa môžete stretnúť aj s ďalšími konfiguráciami rozžeravených brikiet. V zásade však vždy ide o jednu z vyššie uvedených troch základných metód alebo ich kombináciu.
Môžete sa napríklad stretnúť s dvojzónovou metódou - pri tejto metóde dáte brikety iba na jednu stranu palivového roštu. Nad touto časťou vznikne zóna priameho grilovania, zatiaľ čo na druhej strane bude zóna nepriameho grilovania. Tento spôsob je užitočný napríklad pri hrubších steakoch, ktoré najprv prudko opečiete na priamom ohni a následne ich necháte dôjsť na nepriamom ohni na požadovaný stupeň prepečenia.
Na lepšiu reguláciu teploty v kotlíkových griloch slúži aj tento vortex set na reguláciu teploty kotlového grilu. Pomôže vám vytvoriť efektívnejšie priame a nepriame grilovanie, ako aj metódu Low & Slow v kotlovom grile. Pri použití tohto príslušenstva sa brikety rozmiestňujú trochu inak – podrobnosti o tom nájdete v popise konkrétneho produktu.
Prajeme vám veľa úspechov pri grilovaní a ak si nebudete vedieť rady, neváhajte nás kontaktovať s akýmikoľvek otázkami :)