Ako zazimovať gril
Ako prvý krok by sa mal váš gril po skončení grilovacej sezóny určite poriadne vyčistiť. Ušetríte si tak prácu najmä na jar - čím dlhšie necháte nečistoty v grile stvrdnúť, tým ťažšie sa budú odstraňovať. Preto sa neoplatí nič odkladať a odporúčame čistenie radšej po sezóne ako v nasledujúcom roku. Navyše, ak si nájdete čas na naozaj dôkladné vyčistenie grilu, môže opäť vyzerať ako nový.
Na druhej strane, ak údržbu úplne zanedbáte a napríklad sa na ňom nachádzajú pripálené zvyšky z posledného grilovania, môžu sa doň zbytočne dostať plesne alebo hlodavce. To všetko môže mať samozrejme vplyv aj na životnosť grilu.
Čistenie grilu na konci grilovacej sezóny
Podrobný návod na čistenie grilu nájdete tu v našom článku. Veľmi stručný návod na najjednoduchšie čistenie je uvedený aj v bodoch nižšie:- Gril čistite kefou - úplne najlepšie je gril dôkladne nahriať a nechať všetky zvyšky vyhorieť. Potom po rošte prejdite kefou.
- Podrobnejšie čistenie grilu - za studena, použite čistiaci prostriedok na rošt, nechajte ho pôsobiť pol minúty a potom sa mastnota pekne odstráni špongiou.
- Čistenie vnútra grilu - zoškrabte všetky zvyšky nečistôt zo strán grilu, najlepší spôsob, ako to urobiť je s pomocou čistiacej špachtle. Gril môžete vyčistiť aj detailnejšie ako v prípade grilovacieho roštu z predchádzajúceho bodu - pomocou čistiaceho prostriedku a špongie.
- Čistenie vonkajšej strany grilu - v ideálnom prípade aspoň zotrite prach a mastnotu. Ak vám mimoriadne záleží na čistote, vonkajšiu stranu môžete vyleštiť čistiacimi prostriedkami na porcelánom smaltované povrchy a čistiacimi prostriedkami na nehrdzavejúcu oceľ.
- Odstráňte zvyšky popola z popolníka (pri griloch na drevené uhlie) alebo vymeňte odkvapkávaciu misku (tá sa nachádza na väčšine plynových a elektrických grilov na dne grilovacej panvice na všetky nečistoty z grilu).
Skontrolujte funkčnosť celého grilu
Toto je časť, ktorá síce nie je absolútne nevyhnutná na zazimovanie, ale veľmi sa odporúča. Odporúčame skontrolovať, či všetko na grile funguje tak, ako má. Funguje dobre zapaľovanie na plynových griloch? Nie je hadica na plynovej fľaši rozstrapkaná? Neprepínajú sa na elektrickom grile poistky?V prípade lepších značiek grilov sa náhradné diely dajú objednať aj dlho po tom, ako už gril nie je dostupný. Napríklad náhradné diely aj pre grily Weber, ktoré nie sú na trhu už 20 rokov, nájdete vždy.
Niektoré atypické náhradné diely nemusia byť v Európe na sklade a musia sa dovážať z väčších vzdialeností. V takom prípade môže dodanie trvať aj niekoľko mesiacov, preto odporúčame nečakať so servisom grilu až do jari a pustiť sa do neho hneď :)
A na záver - ako zazimovať gril?
Po kompletnom vyčistení grilu je dobré ho na zimu uložiť pod kvalitný ochranný kryt. Vďaka nemu môže gril zostať cez zimu na záhrade, môže na ňom ležať napríklad vrstva snehu a grilu sa aj napriek tomu nič nestane. Ochranný obal je vhodný aj keď gril schovávate v garáži - ochráni gril pred prachom a inými nečistotami. Pre každý gril je vyrobený špeciálny kryt, ktorý naň presne pasuje. Ak si neviete rady s výberom správneho krytu, stačí nám zavolať alebo nás navštíviť v našej predajni Weber v Brne a my vám s výberom radi pomôžeme.Ešte dodáme, že kvalitné grily sú vyrobené na celoročné používanie vonku, a to aj bez obalu. Nič sa im nestane, nevadí im vlhkosť ani mráz a nehrozí im ani hrdzavenie napríklad vplyvom dažďa. Aj napriek tomu odporúčame obal - nepráši sa naň, zostáva čistý a je vždy pripravený na grilovanie, ak sa rozhodnete na Silvestra spontánne grilovať. Steak na grile :)
Posledná informácia pre majiteľov plynových grilov - nezabudnite uzavrieť plynovú fľašu, a aj keď gril na zimu schováte vo vnútri, odporúčame fľašu nechať vonku. Nedovoľte, aby sa plyn hromadil kdekoľvek vnútri v prípade úniku. Nemusí to byť ani v dôsledku poruchy, ale deti môžu pobehovať, otáčať závitmi pre zábavu... vonku to nie je žiadny problém.
Grilovanie v zime
Grilovanie v zime je obzvlášť jednoduché, ak máte plynový gril, gril na pelety alebo elektrický gril. Pri nich je jedno, či grilujete v lete alebo v zime, postup je rovnaký. Jediný rozdiel je v tom, že svoje grilované výtvory budete pravdepodobne konzumovať v interiéri.
Môžeme spomenúť aj alternatívu - opekanie alebo údenie. Na to vám váš gril neposlúži, budete potrebovať ohnisko alebo udiareň, a môžete pozvať celú rodinu a priateľov a urobiť z toho skvelú udalosť.
Pokiaľ ide o prípravu grilu na prezimovanie, to je za nás všetko, čo potrebujete. Ak ste tu však stále nenašli odpoveď na svoju otázku, neváhajte nám napísať, zavolať alebo nás navštíviť v našej predajni Top Grills na okraji Brna. Radi vám so všetkým poradíme :)