Liatinový riad - vlastnosti, ako ho používať a ako sa oň starať

Kuchynský riad z liatiny je skvelou voľbou pre tých, ktorí v kuchyni hľadajú nepriľnavosť, trvanlivosť a tepelnú odolnosť. S liatinovým riadom sa nemusíte obávať dať celý liatinový hrniec na gril alebo do rúry (napríklad na opekanie veľkých kusov mäsa alebo na pomalé dusenie) alebo ho používať na otvorenom ohni. Liatinový riad má pomerne veľkú hmotnosť kovu, ktorý dokáže akumulovať a, čo je dôležitejšie, udržať teplo - vlastnosť, pre ktorú je liatina vyhľadávaná aj v profesionálnych kuchyniach.

Liatina je tak obľúbený materiál, že existuje mnoho tvarov, a teda aj mnoho spôsobov použitia - okrem klasických liatinových panvíc je veľmi obľúbený liatinový kotlík (hrniec), ktorý je vhodný aj na pečenie - či už chleba alebo buchiet. Nájdete tu aj liatinový rošt, ktorý slúži ako veľká plocha na grilovanie a vyprážanie, liatinové woky a rôzne liatinové formy.

Čo je liatina a ako sa vyrába? A čo je to smalt a smaltovaná liatina?

Výrobný postup liatinového riadu nájdete už v jeho názve - liatina sa vyrába liatím roztaveného železa do foriem. Výrobok sa potom mechanicky očistí a pripraví na predaj.

Smaltovaný liatinový riad je druh liatiny, ktorý je na povrchu pokrytý smaltom (tiež enamel) - najtypickejšou nádobou v Čechách je plecháček - hrnček obľúbený u zálesákov najmä pre svoju nerozbitnosť a možnosť ohrievania na priamom ohni. Smalt chráni železné jadro pred hrdzavením a tiež nie je potrebné vytvárať patinu pre nepriľnavosť (pozri nižšie). Smaltovaný riad je na rozdiel od liatinového vhodný aj na umývanie bežnými umývacími prostriedkami.

Kúpil som si novú liatinovú panvicu, môžem na nej hneď variť?

Pred prvým použitím liatinovej panvice sa odporúča dať panvici patinu - povlak, ktorý udrží panvicu nepriľnavú. Viacerí výrobcovia - vrátane toho, ktorý predávame Petromax - nanášajú na liatinu patinu už vo výrobe. Táto vrstva chráni panvicu nielen pred hrdzou, ale zároveň vytvára nepriľnavý povrch, ktorý umožňuje varenie na liatinovom riade bez použitia oleja či tuku.

Ako na to - vytvorenie patiny na novej liatinovej panvici

Alebo seasoning liatiny či vypálenie liatinovej panvice .

  1. Dôkladne umyte a vysušte liatinový riad - najlepšie teplom, na ohni alebo na sporáku.
  2. Na celý povrch naneste vrstvu oleja - ideálne Petromax pastu ale môžete použiť aj kuchynský olej - repkový, slnečnicový, kokosový (alebo taký, ktorý má vysoký bod zadymenia).
  3. Nádobu položte na uhlíky na ohni a priebežne ju kontrolujte. Ak liatinu vypaľujete doma v rúre, nastavte teplotu na 180-200 °C a vložte ju do rúry aspoň na hodinu. Pozor, v domácich podmienkach bude pravdepodobne vydávať viac dymu.
  4. Keď je teplota vyššia ako bod dymenia (teplota, pri ktorej olej začne vydávať dym viditeľný okom) , olej polymerizuje - vytvára patinu, ktorú chceme. Ak vytvárate patinu na panvici v rúre, po hodine vypnite rúru a nechajte liatinu v rúre postupne vychladnúť.
  5. Tento postup opakujte, dokým nie je povrch nepriľnavý.
  6. Výsledný povrch je lesklý, ale nie lepkavý alebo mastný.

Ako čistiť liatinu a ako by mala vyzerať priebežná starostlivosť o liatinový riad?

  1. Na liatinový riad nepoužívame pohár ani iné prostriedky na umývanie riadu.
  2. Liatinu čistíme mechanicky, ideálne pomocou oceľovej kruhovej hubky (upozorňujeme, že kruhová hubka na rozdiel od drôtenej hubky nie je vyrobená z ostrých vlákien - preto nepoškriabe povrch). Nepoužívame žiadne chemikálie na umývanie riadu, ale malé množstvo bežného čistiaceho prostriedku by nemalo poškodiť dobrú patinu.
  3. Riad utierame do sucha a môžeme ho ošetriť pastou alebo ľahkým náterom oleja. Ak nanesieme príliš hrubú vrstvu, povrch bude lepkavý.
  4. Ak máte liatinový riad s povrchovou úpravou z porcelánového smaltu, môžete ho tiež čistiť chemikáliami ako všetko ostatné v kuchyni.

Liatinové grily Plancha - ako ich udržiavať a čistiť?

V posledných rokoch si získava popularitu nový typ grilov - plynové grily s liatinovými platňami, resp. plancha grily. V podstate ide o klasické plynové grilyale namiesto bežného grilovacieho roštu majú veľkú liatinovú dosku po celej grilovacej ploche. Podobne je mimochodom možné kúpiť aj samostatnú liatinovú dosku pre grily Weber Spirit.

A tieto grily majú v porovnaní s inými typmi trochu špecifickú údržbu. Ich liatinová doska je zvyčajne smaltovaná porcelánom, takže nevyžaduje takú pravidelnú tvorbu patiny ako neošetrený liatinový riad používaný napríklad v griloch vyššie uvedenej značky Petromax. Napriek tomu to pri dlhodobom a intenzívnom používaní môže byť tiež potrebné, preto sme do tohto článku zaradili aj grily plancha.


Ak sa vám zdá, že povrch vášho liatinového plancha grilu je príliš suchý alebo sa naň potraviny lepia viac ako predtým, odporúča sa vytvoriť novú patinu. Ako to urobiť?
  • 1) Na celý povrch čistej, studenej liatinovej platne naneste malú vrstvu oleja (napríklad slnečnicového). Skontrolujte, či je naozaj po celom povrchu.
  • 2) Zapnite všetky horáky grilu na plný výkon.
  • 3) Nechajte pôsobiť približne 10 minút alebo kým sa z povrchu nezačne dymiť.
  • 4) Potom pokračujte v prevádzke, kým dym neustúpi (môže to byť približne 20 minút). Počas tohto procesu sa olej pripečie na dosku a vytvorí nepriľnavú patinu (seasoning), ktorá zároveň pomáha chrániť dosku pred hrdzou.
  • 5) Vypnite horáky a nechajte gril úplne vychladnúť.
  • 6) Je možné, že budete musieť tento proces zopakovať, najmä ak ste gril Plancha dlhšie nepoužívali.

Ako variť na liatine?

Ako bolo uvedené vyššie, na liatine s dobre vykonanou patinou možno variť takmer bez oleja. Predstavivosti sa medze nekladú - v kotlíku (známom aj ako holandská rúra alebo holandský pekáč) môžete pripravovať jedlá z kategórie tzv. eintopf - jedlá, na ktoré stačí jeden hrniec - rôzne druhy gulášov, hovädzie burgundské alebo iné jedlá, ktoré si vyžadujú dlhý čas, aby sa mäso dokonale uvarilo. Akumulácia tepla v hrncoch nám v tom pomôže.

Na varenie pod holým nebom môžeme použiť uhlie Petromax, ktoré je šikovne spočítané tak, aby dosiahli požadovanú teplotu - pozri tabuľku nižšie:

Túto teplotu možno pohodlne regulovať pomocou ihlového teplomera, na ktorý majú kotlíky Petromax zabudovaný merací otvor.

Liatinový kotlík má zvyčajne pokrievku, ktorá sa dá použiť aj ako panvica alebo forma na pečené výtvory - na udržanie ideálnej teploty používame rozohriate telo kotlíka na prikrytie a vytvoríme malú prenosnú rúru. Takto môžeme pripraviť napríklad chlieb, koláč alebo kysnuté rožky.

V liatinových hrncoch sa neodporúča skladovať potraviny - narušila by sa patina. Z rovnakého dôvodu sa neodporúča variť a skladovať kyslé potraviny (na um prichádza zaváranie uhoriek).

Často možno liatinu dať na indukciu. Napríklad liatinové panvice a hrnce Petromax sú určené na všetky typy sporákov vrátane indukcie. V prípade iných výrobcov vždy záleží na údajoch, ktoré uvádza výrobca.

Okrem klasických panvíc a hrncov môžete nájsť aj grilovacie panvice s drážkami na odtekanie tekutín, praktické panvice na pečenie kurčiat, liatinový wok alebo rôzne liatinové platne.

Liatina je riad, ktorý sa nám za správnu starostlivosť odvďačí vynikajúcimi vlastnosťami pri varení a vyprážaní a predovšetkým dlhou životnosťou.

Prajeme vám veľa skvelých kulinárskych zážitkov s liatinovým riadom, najmä vonku v prírode :)